Как да приготвим вкусни и здравословни плодови сокове?

Сокове
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка-30%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
7.00 лв.
Виж ››

Плодовите сокове се получават чрез изстискване, пресоване или центрофугиране на пресни и здрави плодове или посредством дифузия чрез пара. Те съдържат плодова вода, в която са разтворени захар, минерали, органични киселини, витамини, ензими и други жизнено важни за човешкия организъм вещества.

При тяхното получаване се отделят неизползваемите и неядливи части: люспи, семенни камери, костилки, семена и други, както и целулоза, дървесна тъкан и други части, които често пъти правят плодовете неприемливи при храненето на децата и болни.

Особено полезни са плодовите сокове, известни като фрешове, защото в тях са запазени всички съдържащи се в пресните плодове ензими и витамини. Докато при консервирането на плодовите сокове, по един или друг начин, те губят значителна част от стойността си.

Фреш

Интересен факт е, че водата, която се съдържа в плодовите сокове, е съвършено чиста, тъй като е филтрирана през корените на растението. Поради това при епидемии плодовите сокове може да се използват като стерилни напитки, даже и като средства, убиващи болестните причинители.

Плодовата вода активизира стомашните и чревните секреции, възбужда дейността на бъбреците и кожата и по този начин пречиства организма и ускорява обмяната на веществата.

Качеството на соковете зависи преди всичко от качеството на плодовете, от които те се добиват. За добиването на сокове трябва се използват съвършено пресни, добре узрели, здрави и ароматни плодове с подходящо съдържание на плодови захари и киселини.

За оптимално съдържание на киселини се счита 7 грама на 1 литър сок. Съдържанието на киселини може да се коригира чрез подходящо купажиране на плодовите сокове или ако плодовете са много кисели, чрез прибавяне на захар.

Ягоди

Преди добиването на сок, плодовете трябва да се измият добре. Нежните плодове като ягоди, малини, къпини се измиват, като се поставят в телена кошничка и се потапят 7-8 пъти в съд с чиста вода, след което се изплакват под слаб душ.

Плодовете, които са пръскани с препарати /ябълки, круши и др./ се измиват с топла сапунена вода и мека четка или кърпа, след което се изплакват с обилно количество течаща вода.

Измитите плодове трябва да се отцедят добре от водата и се надробяват на малки парченца. За получаването на сок се използват различни сокоизстисквачки, преси и мелачки.

Сокоизтисквачка

Полученият чрез пресоване сок се прецежда през цедка. Най-добре е плодовите сокове да се запазват чрез пастьоризиране в тъмни бутилки, издържащи на високо налягане.

Бутилките се заливат с вода и се варят за 15 мин., като се оставят да изстинат след това. Сокът в бутилките трябва да се загрее до 80-85 градуса.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати