Натравяне с храна през лятото – какво трябва да знаем?

3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

През топлите месеци зачестяват натравянията с храна. Всички подобни състояния се обединяват под названието летен грип.

Натравяния с храна, летен грип и изобщо всякакви хранителните токсико-инфекции съществуват през цялата година. В горещите месеци обаче значително се подобряват условията за появата и развитието им. Тези състояния влизат в група от синдроми, които са резултат от приемане на храни, заразени с микроорганизми или с бактериални токсини.

Заболяванията от този тип имат два етапа на протичане. Първият се нарича взривен. В него много хора, хранили се с една и съща контаминирана храна, се заразяват едновременно. Това е характерно за лагери, столове и хотели, най-вече по морето, но не само. Вторият тип са единичните, случайни заразявания.

През лятото високите температури, в комбинация с хранителните вещества в ястията, са чудесен инкубатор за развитието на микроорганизмите. Микробите се предават по орално-фекален механизъм.

Това означава, че един заболял и неизмил ръцете си работник е способен да зарази клиентите в цял един ресторант. Друг начин да се заразите, е чрез водата. Ако тя е замърсена, най-вече от замърсеното море или басейна, вирусът е налице.

Сред опасните фактори, които гарантират натравяне, е неконтролираната консумация на сурови плодове и зеленчуци. За да се предпазите, е нужно да измивате продуктите старателно преди употреба и, ако позволява, да ги белите.

Опасност има и пред хората, които избират да почиват на най-екзотични дестинации. Храната там може да е пълна с бактерии, които са непознати за микрофлората на туриста.

Ако бактериите са болестотворни, те могат да доведат до диария и стомашно неразположение. Поради това е добре да не се потапяте напълно в дебрите на местната кухня, освен ако не ви се рискува.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати