gotvach.bg»Статии»Любопитно»Бавното готвене - тайната на гръцката кухня

Бавното готвене - тайната на гръцката кухня

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
43875
Гръцка кухня
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Гръцката кухня предлага невероятно богата и разнообразна гама от храни и напитки, които са кулминацията на хиляди години живот, готвене и хранене. Всяко гръцко ястие е пътуване през историята на Гърция. Хлябът, маслините (и зехтинът) и виното представляват тройката на гръцката диета в продължение на много векове, та чак до наши дни.

Климатът в Гърция е идеален за отглеждане на маслини и лимонови дървета, които са и два от най-важните елементи на гръцкото готвене. Подправки, чесън и билки като риган, босилек, мента и мащерка се използват широко в тази кухня, както и зеленчуци като патладжан и тиквички, а също и бобови растения от всякакъв вид.

Първата готварска книга е написана от гърка виртуоз кулинар Арчестратос през 330 г. пр. н. е., което показва, че готварството винаги е имало значение в гръцкото общество. Съвременните готвачи дължат на гърците традицията да се носи високата бяла шапка.

Патладжани по гръцки

През Средновековието монашеските братя, които приготвяли храна в гръцките православни манастири, носели високи бели шапки, за да ги отличават в работата си от редовните монаси, които носели големи черни шапки.

Традиционната гръцка кухня уважава много празнуването на сезоните. Свежите съставки са част от живота на всеки традиционен гръцки готвач, а ежедневните пътувания до пазара са задължителни. В гръцката кухня всички съставки се приготвят от готвача, а купените готови се избягват.

Гърция

Освен това единственият начин на готвене е бавното приготвяне на ястието. Когато храната се приготвя бавно, вкусът има време да се съчетае, създавайки се ястия, с които повечето гърци лесно се идентифицират с кухните на майките и бабите си.

Риганът се използва много в гръцката кухня, като се появява в повечето месни ястия, печени зеленчуци, сосове и разбира се върху гръцки салати. Това е най-широко използваната билка.

Гръцката храна е проста и изкусно ароматизирана с билки и подправки, които се комбинират неочаквано добре. Повечето гърци отглеждат билки в саксии или имат билкови градини. Тези аромати са толкова ценни, че след едно просто посещение в дома на някого в Гърция може да доведе до прибиране вкъщи със снопчета пресни билки в ръце и това се счита за изключително ценен подарък.

Махлеб

Някои подправки нямат заместители, например махлеб. Без тази уникално сладка подправка гръцкият великденски хляб нямаше да има същия вкус. Много може да се говори за тази невероятно вкусна и усъвършенствана с векове кухня, но по-добре е тя да се опита.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest