gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вредата от бързоразтворимите супи

Вредата от бързоразтворимите супи

Вредата от бързоразтворимите супи

Независимо колко щастливи и доволни изглеждат семействата, хапващи бързоразтворими супи на рекламите по телевизора, знайте, че всички те са само актьори, участващи в клиповете срещу заплащане. Каквото и да ви говорят рекламните експерти, едно е сигурно – бързоразтворимите супи са всичко друго, но не и полезни. Всеки експерт по храните ще ви каже да стоите далеч от тях, защото са опасни за здравето.

Дори наскоро Световният фонд за излседване на рака излезе с официално съобщение, че консумирането на бързоразтворими суми и още няколко продукта може да предизвика сериозни здравословни проблеми. Още повече, този полуфабрикат увеличава риска от развитие на рак с 35%.

Само в едно пакетче супа, предназначена за приготвяне в чаена чаша, се съдържа повече от половината разрешена норма сол. Изследванията обаче сочат, че това е най-малкият проблем за пиещите вредната субстанцията. Честата й консумация увеличава риска от хипертония, мозъчен инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

Ако прочетете пакетчето с разтворима сума, ще видите, че в прахообразната смес има високо съдържание на натриев глутамат, означен с Е-621. Неговата функция е да подсилва и подобрява вкуса, но производителите ви спестяват факта, че той е изключително вреден и може да доведе до силни главоболия, стомашни разстройства и дори асматични пристъпи.

Въпреки че на опаковката на бързите супи пише, че има богато съдържание на витамини и минерали, блаодарение на зеленчуците в нея, знайте, че това е просто поредната нагла рекламна лъжа. Всички зеленчуци, използвани за създаването на разтворимата супа, са подложени на специална обработка.

Това води до дехидрогениране (това се получава, когато при много високи температури цялата влага на суровините се отстранява). По този начин се променят не само цветът, но и структурата, а също и мирисът, и вкусът на продуктите. В тях няма витамини.

Вредата от бързоразтворимите супи

Наподобяващият на истинска супа аромат се придобива, след като производителите добавят цял коктейл от химикали, всеки следващ по-вреден за здравето от предишния.

Още по-страшно е, че дори и в най-малката разфасовка разтворима супа има повече от два пъти над допустимата норма трансмастни киселини. Те са доказано канцарогенен продукт. В много западни държави те са забранени, защото заплашват здравето на населението. В България повечето пакетирани храни съдържат трансмастни киселини.

Трансмазнините не могат да се разградят от тялото и сериозно забавят метаболизма. Това увеличава лошия холестерол, който се натрупва по стените на кръвоносните съдове и в последствие води до сърдечносъдови заболявания и дори смърт.

Още повече, че клетките, бомбандирани с трансмастни кислени, могат да придобият инсулинова резистентност и да се развие диабет. Така че следващия път помислете отново дали да си закупите разтворима супа, защото това на практика не е бърза и вкусна храна, а няколко сериозни заболявания, концентрирани в само в една чаша.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати