Тайната на вкусния кадаиф
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусния кадаиф

Тайната на вкусния кадаиф

Тайната на вкусния кадаиф

Кадаифът е един от най-вкусните ориенталски десерти, които са характерни и за българската кухня, предвид факта, че цели пет века земите ни са били под Османско владичество. Кадаифът всъщност е продукт, а не десерт.

Десертът от него става, когато се премине през термична обработка и се съчетае с вкусен крем, сироп, орехи и други кулинарни изкушения. Той може да се включва дори в солени ястия. Има хиляди начина за приготвянето му и всички са различни. Тук ще Ви представим някои от тънкостите при подготвянето на кадаифа.

Когато говорим за сладък кадаиф е важно да споменем, че в Турция, където много хора и кулинари твърдят, че е неговата родина, десертът се приготвя изключително бързо и само с няколко съставки.

За да се получи вкусен кадаиф е необходимо да се преминат няколко основни стъпки при подготвянето му.

Тайната на вкусния кадаиф

На първо място е важно кадаифът да се нареже на малки парченца. По принцип суровият му вид е като много тънко фиде, но дълго като спагети. Затова е необходимо надребняването му. Ако закупите кадаиф от магазина, често пъти той е предлаган дори запечен и готов за попарване, пържене или друг вид термична обработка.

След като продуктът е нарязан, се загрява дълбока тенджера. Когато повърхността й стане много нагорещена, кадаифът се изсипва в съда. Необходимо е през цялото време на запичането му той да бъде бъркан и намачкван с решетъчна лъжица. Това се прави с цел да се избегне жилавостта на продукта.

Следващата и последна стъпка е, когато кадаифът се запече и стане златист (трябва много да се внимава, защото може да загори за секунди), към него да се добави разтопено масло. Ако ще приготвяте продуктът като десерт, маслото трябва да е обезсолено.

Когато маслото се прибави, кадаифът е необходимо да продължи да се разбърква още малко време, докато мазнината не обхване цялата смес. Тя трябва да стане леко мокра накрая. След това Вашият турски кадаиф е готов да бъде запознат със сироп или крем, ядки или дори сладолед. Този метод е подходящ както за десерти, така и за солени ястия.

Тайната на вкусния кадаиф

Тези стъпки представляват метод, който се използва от домакините в Турция и от много туркини в България. Нека не забравяме, че кадаифът е ориенталски продукт. Именно затова е най-добре, когато избираме конкретни ястия за дадена местност или култура, те да се приготвят по традиционния им начин.

Кадаифът е "забавен", защото е много гъвкав и позволява съчетанието си с редица други ястия, гарнитури, сосове. Класиката обаче си остава той да бъде използван най-вече за приготвянето на десерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати