Изпробвайте този трик, за да овладеете желанието си за сладко

Изпробвайте този трик, за да овладеете желанието си за сладко

Ако сладкишите са вашата слабост и похапването им ви пречи да влезете във форма за лятото, има един лесен трик, с който може да овладеете апетита си за сладко.

Методът е открит от учени към Колумбийския университет в Ню Йорк. Те твърдят, че може да манипулирате мозъка си, така че да изпитвате насладата от консумация на нещо сладко, но в същото време да не прекалявате със захарта.

До резултата се стигнало след експерименти с мишки, като опитите са установили, че центърът в мозъка ни, който отговаря за вкусовите възприятия – амигдала, може да бъде излъган.

Амигдалата обработва информацията от различните вкусове – сладко, солено, горчиво и кисело. А когато хапнем шоколад или друг сладкиш, този център на мозъка ни кара да изпитваме удоволствие и да прекаляването с лакомствата.

Изследванията обаче са показали, че има ясно разделение между дяловете на мозъчната кора и всеки един вкус се възприема от различна област в амигдалата. Нервните клетки от езика изпращат сигнали до конкретен мозъчен дял.

Изпробвайте този трик, за да овладеете желанието си за сладко

Открито е също, че областта, отговаряща за възприемането на сладко, и областта, отговаряща за възприемането на горчиво, са много близо една до друга и могат да бъдат манипулирани.

Реакцията обаче, когато хапнем нещо сладко, е коренно различна от реакцията, когато хапнем нещо горчиво. Докато сладкишите провокират лакомия, горчивото ни кара да спрем.

Така че, ако сте решили да си хапнете четвърт от любимия си шоколад и не искате да прекалявате, след като изядете количеството сладко, хапнете и нещо горчиво. По този начин мозъкът ви ще изпрати сигнали да оставите храната настрани.

Учените се надяват, че в бъдеще методът им ще бъде разработен, за да се приложи при хора, борещи се със затлъстяването.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати