Баодзъ, по-известен у нас като Паучи, е азиатки тестен специалитет, който е много разпространен в Китай. Приготвя се от варено тесто и плънка, състояща се от месо (телешко, пилешко) и зеленчуци (праз, лук).
Паучитата напомнят много на пелмените, популярни в Русия, Украйна, Полша, но са малко по-големи. Предлагат се в много от ресторантите за азиатска кухня и най-вече в заведенията за китайска бърза закуска.
Ако имате възможност да опитате баодзъ, задължително го направете. А ако искате да пренесете Азия у дома, можете да го направите с тази лесна рецепта за домашни паучита.
Необходими продукти: 300 г пшенично брашно, 3 с.л. суха мая, 2 щ. хималайска сол, 1 с.л. захар, 150 мл топла вода, 1 с.л. олио, 300 г пилешко месо, 1 стрък праз, 200 г кисело зеле, 1 с.л. соев сос, 2 скилидки чесън, 1 с.л. сусамово олио.
Начин на приготвяне: В купа поставяме брашното, правим кладенче и слагаме сухите съставки – мая, сол, захар. Добавяме олиото и водата. Започваме да месим и ако има нужда, капваме още малко вода. Когато получим гладко и еднородно тесто, го поставяме в купа, докато бухне добре.
Междувременно приготвяме пълнежа за паучитата. Наситняваме праза и го задушаваме с сусамово олио. Добавяме към него пилешкото, нарязано на кубчета, киселото зеле, чесъна. Задушаваме до омекване на продуктите, като накрая добавяме и соев сос. Махаме плънката от котлона.
Връщаме се към втасалото тесто, от което късаме малки топчета. С пръсти ги подръпваме, за да станат на кръгли питки и в средата на всяка от тях поставяме от плънката. Загъваме тестото, така че да се получат топчици. Тях варим на пара. Обикновено паучитата стават готови за не повече от 10 минути.