10 храни, които не съдържат глутен

1 от 10 Снимки

1. Ориз


Това е едно от многото зърна, които по същество са без глутен, така че яжте ориз спокойно. Помислете за избор на кафяв или дългозърнест ориз. И двата са богати на фибри, които често е трудно да си набавим на безглутенова диета.

Изберете тези храни, ако искате да се храните по-здравословно и ако глутенът пречи на доброто ви храносмилане. Следвайки диета без глутен често може да се чувствате ограничени, но е възможно и често да избягвате храни, без да е нужно. Глутеновият протеин, намиращ се в зърнени храни като пшеница, ечемик и ръж, помага на храната да поддържа формата си и действа като вещество, подобно на лепило, за да държи храната заедно. Тези, които имат цьолиакия, автоимунно заболяване, страдат от увреждане на тънките черва при поглъщане на глутен. Това може да доведе до неприятно подуване на корема, газове и запек.

Когато става въпрос за диета с ограничения, дължащи се на алергия или нетолерантност към глутен, е необходимо да се съсредоточим върху храните, които може да се хапват без притеснения, че ще подразнят глутеновата ни непоносимост, казва Ребека Дитков, диетолог от Ню Йорк.

Ето и 10-те храни без глутен, които можете да пазарувате умно следващия път, когато сте в магазин за хранителни стоки.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати