Гъбеното царство на България

Гъбеното царство на България

Те са вкусни, полезни, а често и източник на доходи. Диворастящи са и според учените има поне 200 ядливи вида. С тях могат да се приготвят най-разнообразни ястия, в които те са основен играч или герой в сянка, прекрасни за най-различни гарнитури и впичатляващи предястия. Това са те – гъбите на България.

На теория гъбите могат да се берат цяла година, но на практика най-подходящи за това са лятото и особено есента. И макар да са десетки и дори стотици видове, най-известни за любителите на готвенето са доста по-малко – печурки, манатарки, пачи крак, сърнели, гълъбки и др.

Истинските есенни царици обаче са две – манатарката и пачият крак. С тях могат да се приготвят не един и два деликатеса, вълнуващи за небцето и полезни за организма.

Малко известен факти за гъбите е, че с тях може да се направи дори десерт. Това се дължи на почти непознатата им съставка трехалоза. Този вид захарид има по-малка сладост, но достатъчна, за да придава сладък вкус на храната.

Ето и повече за три от най-популярните видове гъби у нас:

Печурка

Гъбеното царство на България

Тя е бяла на цвят и е най-активно култивираната гъба в световен мащаб – с цели 38% дял от производството. Печурката има неповторим гъбен аромат, за запазването на който специалистите имат конкретен съвет - преди готвене калпачетата да се измият внимателно, за да се запази ароматната им кожичка.

Печурките могат да се приготвят самостоятелно или като гарнитура към други храни. Те могат да се задушат, запекат или да се консумират свежи или мариновани в салати

При нарязване бързо губят цвета и оригиналния си вкус. Затова и между момента на  нарязване и кулинарното им приложение не трябва да минават повече от 10 минути.

Печурката е богата на витамин В и калий, има ниско съдържание на холестерол, мазнини и натрий, а в пет средно големи гъби се съдържат едва 80 калории, което ги прави и особено подходящи за влагане в здравословни и диетични рецепти

Манатарка

Гъбеното царство на България

Тя има нежна, но плътна текстура, а вкусът й носи асоциации на ядки и горска почва. Манатарката обаче е най-популярна с неподражаемия си аромат, който е създаден да бъде главен герой в чинията. Тези качества й позволяват да се съчетава с почти всеки продукт и да се приготвя по всякакъв начин. Специалистите обаче съветват да избягваме варенето й. Обратно – препоръчват пресните манатарки да се нарежат на филийки и да се запържат в зехтин или масло, до тъмнозлатисто. 

От манатарките могат да се приготвят и невероятни сосове за паста и месо, ризото, стир-фрай ястия, омлети... Телешкото и твърдите отлежали сирена като пармезан и пекорино са едни от най-добрите другари на тези гъби, заради сходството на вкусовете и дълбоките им аромати.

Сушените манатарки са не по-малко интересни в кулинарно отношение от пресните, лесно достъпни са целогодишно, а само няколко минути в гореща вода отключват невероятния аромат на този сорт гъби. 

Пачи крак

Гъбеното царство на България

Това е една от най-масовите есенни гъби. Има жълтооранжев цвят и неправилна форма, среща се с в широколистни и иглолистни гори и има характерен кайсиев аромат. 

Консистенцията й е стегната и твърда, затова тя изисква по-дълга топлинна обработка от обичайната. Отделеното време ще ви се отблагодари както при приготвянето на пайове, така и просто при соте с лук и масло. 

Специалистите съветват да се избягва комбинирането с картофи, защото те замаскират плодовия й аромат. Съчетанията с ориз, пилешко, телешко и дори скариди или по-слабо ароматни морски риби обаче са отлични.

Яйцата, сметаната и деликатните сирена също се спогаждат чудесно с тази гъба. Пачият крак е прекрасен маринован, но доста разочарова изсушен. Затова консумирайте пресни, за да се насладите на пълния комплект от качества на тези есенни повелителки. 

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати