gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Е123 - опасния оцветител в храните!

Е123 - опасния оцветител в храните!

E123

Известно е, че с буквата Е и още три цифри след нея се обозначават добавките в храните, наричани още адитиви. Наред с добрите, дори полезни, адитиви като содата за хляб, лимонената киселина и други, които можем да видим във всяка кухня, съществуват и опасни за здравето добавки. Те крият различни рискове при редовна употреба. Едно от най-опасните Е-та е Е123 - амарант (червено №2)

Основни характеристики на Е123 - амарант

E123 e вещество, което причисляваме към синтетичните оцветители. Тази добавка оцветява продуктите в синьо-червен или кафяво-червено, може да се наблюдава оцветяване и във виолетово-червено. Амарант се получава от въглищен катран. Причислява се към веществата, които са особено опасни.

Къде се прилага амарант в хранителната индустрия?

Оцветител амарант

Най-напред амарантът започва да се прилага в тестените изделия. Използват го като добавка при производство на продукти като кекс, бисквити, зърнени закуски. По-късно го използват при желе и напитки. Широко приложение има и в сладкарската продукция - пудинги, десерти, както и при сладолед и газирани напитки.

Козметиката също дава поле на изява на Е123. Амарантът влиза в състава на червилата, ружът и други продукти за макиаж.

Как действа амарантът на човешкия организъм?

Оцветители в храните

Изследвания, правени през 70-те години на миналия век, показват, че Е123 води до изменения в черния дроб. Особено опасен е при бременност, тъй като уврежда плода. Изследвания на БАН потвърдиха, че Е123, наред с други опасни Е-та, може да промени човешката ДНК, а всяка подобна промяна може да провокира раково заболяване. В САЩ амарантът е забранено вещество, тъй като го причисляват към канцерогените. В страните от ЕС амарантът е разрешен за употреба, тъй като няма преки доказателства за канцерогенния му характер.

При редовно употреба се наблюдават реакции в организма като ринит, алергии от рода на обриви и сърбеж, смущения в работата на черния дроб и бъбреците. Е123 трябва да се избягва от деца, тъй като води до хиперактивност, също и от възрастни хора, с чувствителност към аспирин.

Затова четете внимателно етикетите за наличие на амарант.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати