gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Печени или сурови ядки?

Печени или сурови ядки?

Печени или сурови ядки
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
36.00 лв.
28.80 лв.
Виж ››

Ядките са изключително здравословни. Те са и перфектната междинна закуска, която ще ви набави всички необходими вещества - витамини, минерали, мазнини, растителни протеини и точната доза въглехидрати. Всеки обича ядки! Е, не всеки ги обича сурови, обаче.

На 22 октомври, в деня, когато в САЩ отбелязват деня на ядките, нека поговорим малко повече за ползите на печените и суровите ядки.

Как са по-полезни ядките - печени или сурови?

Ядките всъщност се пекат, за да се подобри вкусът и текстурата им. Идеята е да станат по-хрупкави и по-солени. Истината е, че и печените, и суровите ядки съдържат здравословни вещества.

Важен е обаче начинът, по който ги печем. В случай че ги овкусим и изпечем без мазнина, то калориите им и веществата в тях не се променят особено. Когато използваме олио при печене обаче, то енергийната им стойност скача значително!

Важна е и температурата. Когато печем ядките на висока температура, мазнините в тях променят свойствата си. А именно те са най-полезната част от тях. Важно е да печете ядките у дома. Така можете да контролирате градусите, на който процесът се случва. Печете ги около 10 минути на ниска температура.

Някои други вещества също се губят при приготвянето на суровите ядки. Витамин Е, магнезий и фосфор са сред тях. Причината - те са чувствителни на топлина. Отново обаче, както при мазнините - как ще се преобразуват и колко от полезните минерали и витамини ще се изгубят при печенето - всичко зависи от температурата!

22 октомври - деня на ядките

Суровите ядки, от своя страна, може да са замърсени с бактерии или гъбички. Всички сме виждали при какви условия се съхраняват на пазарите - всеки ги докосва. Само можем да си представяме какво се е случвало преди това. И тъй като не знаем, това е един добър довод да ги минем през поне лека термична обработка.

Какви ядки да консумирате - печени или сурови ядки?

Сигурно сте объркани. Истината е, че можете да похапвате и от двата вида. И печените, и суровите съдържат полезни вещества.

Не забравяйте - купувайте ядките от сигурни източници, които ги съхраняват добре, ако смятате да ги консумирате сурови. А ако ги обичате печени - не ги пресолявайте и ги обработвайте на по-ниска температура.

Вижте как се приготвят правилно:

- печени фъстъци;

- печени бадеми;

- печени лешници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати