Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Има ли някаква полза от яденето на печени ядки?

Има ли някаква полза от яденето на печени ядки?

Има ли някаква полза от яденето на печени ядки?

Ядките безспорно са здравословна храна. Те съдържат много полезни вещества - мононенаситени и полиненаситени мазнини и оптимални количества протеини. В съдържанието им трябва да се отбележат фибрите, водноразтворимите витамини от група В, витамин Е, минералите калий, калций, желязо, цинк, магнезий, манган, мед, фитохимикали и антиоксиданти.

На пазара се предлагат основно орехи, бадеми, лешници, кашу, шамфъстък и други. Те се предлагат както сурови, така и печени. Възниква въпросът кои от тях са за предпочитане и дали печените ядки носят ползи при консумация.

Какво представлява пененето на ядките и какви промени носи

Печенето по дефиниция е готвене със суха топлина, при което хранителният продукт се готви равномерно. Болшинството ядки се пекат без черупката им. Изключение прави шамфъстъкът.

При печене полиненаситените мазнини, които ядките съдържат, се окисляват, а това води до образуване на свободни радикали, които са вредни. Окислената или гранясала мазнина причинява лошия мирис и вкус на някои ядки.

Този процес може да се контролира чрез температурата - при ниска и средна температура се намалява възможността за окисляване.

Освен това някои от полезните вещества се губят по време на печене. Важи за някои видове антиоксиданти, които се разграждат в процеса на изпичане. Губят се също витамин Е, тиамин и каротеноиди, като степента за загуба зависи от вида ядка. При изпичане на бадемите и орехите се губят повече витамини, отколкото при печене на лешниците.

Какви опасности крият суровите ядки

Има ли някаква полза от яденето на печени ядки?

Суровите ядки запазват всички полезни вещества в тях, но пък носят риск от бактерии като салмонела и ешерихия коли.

Суровите ядки може да съдържат и токсични канцерогени като афлатоксин, открит в замърсени от гъбички ядки и зърнени храни.

Сравнение на хранителната стойност на печени и сурови ядки

Суровите ядки обикновено се продават безсолни, докато в печените има много добавена сол. При печенето им добавят и мазнина и тъй като самите ядки съдържат доста мазнини, добавената обикновено не се абсорбира. Те са по-калорични, но с по-малко полезни съставки.

При печенето се намалява водното съдържание на ядките, а това води до концентрация на минерали, но загуба на водноразтворими витамини.

Вкусът на суровите и печените ядки също е различен. Печените са по-вкусни, но по-бързо гранясват и губят вкусовите си качества.

Суровите ядки обаче съдържат фитинова киселина и ензимни инхибитори, които блокират усвояването на минералите калций, желязо, магнезий и цинк, а това води до хранителни дефицити.

Ползи от печените ядки

Има ли някаква полза от яденето на печени ядки?

От тези сравнителни характеристики на печените и суровите ядки се вижда, че двата вида имат както предимства, така и недостатъци.

Печените ядки съдържат по-малко антиоксиданти и витамини от суровите, а някои от здравословните им мазнини може да се повредят и да образуват акриламид, макар и не във вредни дози.

Някои от готовите печени ядки в търговската мрежа са подправени със сол, а има и захаросани.

Вкусът на печените ядки е много по-добър от този на суровите.

Затова най-добре печените ядки да са приготвени у дома, за да се контролира както процесът на изпичане, за да се запазят максимално полезните вещества, така и да се запази контролът при добавянето на сол, захар или подправки, които не са полезни.

Печените ядки имат по.-кратък срок на годност, но пък покупката им може да се контролира и предвиди, така че да се консумират в срока им на годност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest