Колко са безопасни изкуствените подсладители?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Колко са безопасни изкуствените подсладители?

Колко са безопасни изкуствените подсладители?

Изкуствени Подсладители
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Изкуствените подсладители са едно от най-важните открития в хранителната наука. Те се използват за подслаждане на различни храни и напитки, но за разлика от захарта, при изкуствените подсладители калориите са сведени до минимум.

Широко разпространено е твърдението, че изкуствените подсладители всъщност вредят на здравето. Специалистите обаче оборват това твърдение. Според техните проучвания подсладителите са напълно безопасни за здравето на хората.

Както всяко хранително вещество, преди да излязат на пазара, и изкуствените подсладители са преминали през редица изследвания, които да проверят дали са годни за консумиране. Изследванията се провеждат от най-различни организации, които са отговорни за безопасността на храните.

Такива организации са СЕКХД (Съвместен експертен комитет на ФАО/СЗО по хранителни довабки), EFSA (Европейски орган по безопасност на храните). Едва след получаването на желаните резултати изкуствените подсладители са пуснати на пазара.

Изкуствените подсладители са полезни за хората, които искат или трябва да намалят количеството на приеманите калории, стига да ги приемат с мярка. Голяма част от тях са безопасни за употреба дори от бременни, родилки, деца и диабетици. Ето и едни от най-известните изкуствени подсладители:

Захарин

Захаринът също е изкуствен подсладител

Захаринът е един от най-старите и най-изследвани изкуствени оцветители. Открит е още през 1879 г. През годините няколко пъти е бил допълнително тестван поради различни съмнения, но винаги е бил обявяван за безопасен. Захаринът е 300 пъти по-сладък от захарта. Среща се в редица газирани напитки, сладки изделия, дресинги и други. Препоръчителният му дневен прием е до 0. 2 гр.

Суклароза

Сукларозата е влязла в употреба през 60-те години на XX век. Преди това е била подложена на над 100 различни изследвания, всяко от които доказало безвредността ѝ. Сукларозата се среща в замразени десерти, сиропи, вафли и други. Препоръчителният ѝ дневен прием е същият като при захарина - до 0. 2 гр.

Аспартам

Подсладителят Аспартам

Аспартамът е одобрен за употреба през 1974 г. Повторно направените му изследвания през 80-те години доказват, че той няма странични ефекти върху човешкото тяло. Днес аспартамът е най-широко използваният изкуствен подсладител. Той е 220 пъти по-сладък от захарта. Среща се в безалкохолни напитки, бонбони и други. Препоръчителният му дневен прием е до 3. 5 гр.

Ацесулфам К

Ацесулфамът е открит през 1967 г. в Германия. Той е близо 200 пъти по-сладък от захарта, като сладостта ме е почти същата като на аспартама. Има леко горчив вкус, но той не се усеща, когато е комбиниран с други подсладители. Според някои учени ацесулфамът влошава функциите на нервната и сърдечно-съдовата система. Препоръчителният му дневен прием е до 1 гр.

Цикламат

Цикламат подладител

Цикламатът е открит през 1937 г. Той е около 50 пъти по-сладък от захарта, но много наподобява вкуса ѝ. Цикламатът има от 2 до 8 пъти по-слаб вкус от останалите подсладители. Често се използва с комбинация със захарин. Той е забранен в много държави, тъй като не всички вещества, влизащи в състава му, са добре изследвани. Препоръчителният му дневен прием е до 0. 8 гр.

Ксилитол

Ксилитолът е смятан за най-безопасният естествен заместител на захарта. Той е сладък почти колкото нея. Ксилитолът е често препоръчван като заместител на захарта. Смята се, че този подсладител може да забави стареенето, да помогне на тялото да изгради имунитет към болести и да го предпази от редица заболявания. Ксилитолът се среща в редица продукти - пасти за зъби, дъвки без захар, някои печива, тъй като няма остатъчен вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати