Газирана вода: Добро или лошо?

Газирана вода: Добро или лошо?
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Газирана вода е освежаваща напитка и добра алтернатива на захарните безалкохолни напитки. Има обаче опасения, че може да е лошо за здравето да се пие сода.

Какво е газирана вода?

Газирана вода е водата, която се влива под налягане с въглероден диоксид. За разлика от обикновената чиста вода, в газираната вода има добавена сол за подобряване на вкуса. Понякога се добавят в малки количества и други минерали.

Газираната вода е кисела

Въглеродният диоксид и водата реагират химически, за да произведат въглеродна киселина - слаба киселина, за която е доказано, че стимулира същите нервни рецептори в устата ви като горчицата. Това предизвиква изгарящо, бодливо усещане, което може да е дразнещо и приятно. Стойността на рН на газирана вода е 3-4, което означава, че е леко кисела.

Има ли влияние върху здравето на зъбите?

Една от най-големите опасения относно газираната вода е нейният ефект върху зъбите. Има много малко изследвания по тази тема, но едно проучване установило, че газираната минерална вода уврежда имайла на зъбите само малко повече, отколкото обикновената вода.

Дали засяга храносмилането?

Газирана вода: Добро или лошо?

Газираната вода може да има полза за храносмилането по няколко начина. Тя може да подобри способността за поглъщане. Газираната вода може също така да удължи чувството на ситост след хранене повече от обикновената вода.

Газираната вода може да помогне за облекчаване на запека. Хората, които изпитват запек, могат да открият, че пиенето на газирана вода помага за облекчаване на симптомите им. При двуседмично проучване при 40 възрастни хора, които са претърпели инсулти, средната честота на движението на червата почти се удвоила в групата, която пие газирана вода, в сравнение с групата, която пие вода от чешмата.

Как се отразява пиенето на газирана вода върху здравето на костите?

Много хора вярват, че газирани напитки са лоши за костите поради високото им съдържание на киселина. Изследванията обаче показват, че няма връзка. Голямо наблюдателно проучване при над 2500 души установи, че колата е единствената напитка, свързана със значително по-ниска костна минерална плътност. Газираната вода изглежда не оказва влияние върху здравето на костите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати