Перфектният брънч - златната среда между късната закуска и ранния обяд

Перфектният брънч

Да, брънчът е онова хапване, когато закуската е минала, обядът е далеч, а на човек така му се хапва нещо вкусно… Брънчът вече е достатъчно популярен, за да знае почти всеки от нас, че макар и по средата между две основни хранения, той е междинно хапване, закономерно започващо в часовете между закуска и обяд и често продължаващо до късния следобяд, особено през дните от уикенда.

Уикендът, всъщност, е най-популярното време от седмицата за този тип хапване по никое време. Това е така, защото именно в съботните и неделни предиобеди най-често сме пропуснали часовете за закуска, а когато най-сетне дадем старт на деня си, вече ни се хапва нещо между любимата съботна закуска и питателния неделен обяд.

А знаете ли, че в САЩ, където всъщност е роден брънчът, има различни традиции в този обичай спрямо различните райони. Така например в Калифорния ще ви поднесат само хляб, сирене и плодове, докато в Ню Йорк задължително ще намерите и чаша шампанско към менюто си.

Макар и да звучи като поредната модерна гастро вълна, брънчът всъщност е доста стара традиция. Зародил се в Америка, той пристига в Европа преди цели два века. Още в 19 век Великобритания прегръща тази кулинарна идея и тя се развива, така че се превръща в голямо изкушение за хората и от други части на Европа.

Брънч меню се предлага в хотели, ресторанти и кафенета по всички крайчета на света. Късната закуска пробива дори и в страната на кулинарните догми Франция, и то още през 80-те години на миналия век.

Всъщност брънчът не е просто хапване след закуска до обяд. Традицията има свои негласни правила и компоненти. Ето и съставките, които отличават брънча от всяко друго хранене:

1. Яйцата

Перфектният брънч - златната среда между късната закуска и ранния обяд

Те са звездите на всеки брънч. Яйцата са прекрасен, многофункционален и рентабилен продукт, който може да се сервира сам (пържени, твърди, на омлет) или заедно с други съставки. И в двата случая са прекрасни. Едни от най-популярните са Яйцата по бенедиктински, където са в компанията на бекон или шунка, залети със сос Холандез.

2. Хлябът

Перфектният брънч - златната среда между късната закуска и ранния обяд

Друг основен участник в брънча е хлябът. От известно време любителите на яденето след закуска до обяд не се задоволяват с класическия вид и предпочитат в менюто да присъстват и по-специални предложения като пълнозърнест хляб, хляб с ръж, хляб с киноа, сушени домати и подправки или ядки и сушени плодове. Ще натрупате точки, ако изненадате гостите си с различни видове хляб във вашето брънч меню. Попитайте за пикантни или сладки хлябове в близката пекарна и ще се изненадате.

3. Сандвичите

Перфектният брънч - златната среда между късната закуска и ранния обяд

Всеки брънч, който уважава себе си, трябва да включва и сандвичи. Популярен вариант са меките гевречета, наричани още бейгъли, които се приготвят от различни видове тесто, комбинирани с различни плънки – пилешко, говеждо, свинско, риба, сирена... Сред най-често срещаните добавки към брънч сандвичите напоследък е авокадото. Питателно, богато на полезни мазнини и същевременно леко и свежо на вкус, модерният зелен плод е просто идеалният компонент от късната закуска или ранния обяд, който цели да ви зареди с достатъчно енергия за остатъка от деня.

4. Зърнени храни, плодове и палачинки

Перфектният брънч - златната среда между късната закуска и ранния обяд

Тъй като брънчът често се възприема като по-сериозна закуска, е важно в него да присъстват кралете на закуските – зърнените храни. Сервирани в купи, смесени с кисело мляко, пресни или сушени плодове, чиа, те са много популярен елемент от брънч менюто независимо в кой край на света го консумирате. Овесените ядки и другите видове зърнени закуски са богати на въглехидрати храни, които лесно се комбинират с всевъзможни добавки, както сладки, така и солени. Понякога отделните съставки са предложени поотделно на шведска маса и клиентите правят собствени смеси според вкуса и настроението си. Вие може да предложите същата опция на вашите гости като сервирате в различни купички сезонни плодове, домашни сладка и различни ядки.

5. Десертите

Перфектният брънч - златната среда между късната закуска и ранния обяд

Никое основно или междинно хранене не е завършено без нещо сладко. В допълнение към брънча също е възприето да има присъстват сладкиши, които са подходящи за всеки вкус. Например: шоколадова торта, ябълков пай, морковена торта, чийзкейк. Хубаво е в брънча да се включат и домашни сладкиши. Парченца кадифен кекс или ароматни маслени бисквити с подправки ще придадат щедра доза оригиналност на вашето меню и ще направят брънча ви наистина неустоим.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати