Как да спрете да ядете джънк фуд: 10 съвета за контрол на глада

Спиране на джънк фуд

Следобед е времето, когато почти всеки работещ в офис човек започва да се оглежда за нещо за похапване. Т. нар. джънк фуд (junk food) – бързи храни като вафли, чипсове, снаксове, малки барове шоколад и др., са лесен начин да задоволим глада си.

Вярвайте или не, производителите на тези храни често ги създават с цел да ни накарат да се пристрастим към тях. Започваме да изпитваме желание да ядем тези храни постоянно. Мозъкът ни реагира, като започва да се пристрастява към тях. Но как да се справим с това?

Ето 10 съвета за контрол на глада и как да спрете да ядете джънк фуд?

1. Планирайте

Няма по-добър начин да се справите с апетита от това да планирате храненията си. Ако имате около вас здравословни храни като плод или шепа ядки, то е много малко вероятно да посегнете към чипса или вафлата. Затова опитайте се да планирате храненията си всяка седмица в неделя или в деня, предхождащ началото на работната ви седмица. Напазарувайте само хранителни стоки, от които се нуждаете.

2. Подминавайте щанда с дъжк фуд в магазина

Джънк Фуд

Секторите със здравословни продукти, млечни продукти, месо и риба трябва да бъдат вашите основни места за пазаруване. Тук ще намерите истинска храна, а не високо преработени хранителни продукти. Когато пазарувате, опитайте се да купувате продукти само от тези рафтове. Свежи зеленчуци, плодове, протеини, ядки – с течение на времето много бързо ще започнете да се ориентирате в магазина и да намирате тези храни.

3. Яжте здравословни мазнини

Един от най-разпространените митове за храненето е, че мазнините ни правят дебели. Всъщност, тялото ни се нуждае от мазнини! Въпреки това има много различни видове мазнини. Трябва да избягвате трансмазнините и да ограничавате наситените мазнини, но здравословните мазнини като ядките и авокадото ще ви помогнат да се чувствате сити и ще намалят апетита.

4. Яжте достатъчно протеини

Риба, боб, зеленчуци, ядки – наблегнете на тези здравословни протеини. Те ще ги държат сити дълго време и няма да усещате глад след тяхната консумация. А желанието за джънк фуд бързо ще изчезне с времето.

5. Яжте повече плодове

Яжте плодове за контрол на глада

Плодовете съдържат много захар, но има и много витамини, антиоксиданти и вода. Също така съдържат и фибри, което е добре за храносмилането и за нивата на кръвната захар. Затова, купа с плодове или парче диня, ако искате нещо сладко след обед в офиса, е идеалното решение.

6. Яжте разнообразна храна

Добавете някои нови и различни храни към храненето си. Колкото по-разнообразна е диетата ви, толкова по-малко вероятно ще бъдете да се отегчите или да искате да хапнете нездравословна храна. Например, добавете лилави картофи, червено цвекло, червено зеле, броколи – колкото повече цвят има в чинията ви, толкова по-добре.

7. Започнете да мислите за нездравословна храна по различен начин

Проучване през 2013 г. показа, че когато хората са били обучени да гледат и да тълкуват една от най-любимите си джънк фуд в отрицателна светлина, желанието за тях намалява. Участниците са били помолени да видят желаната храна по няколко различни начина – като например да я видят, когато е вече преработена или да се видят, след като са я изяли и др.

8. Фокусирайте се върху добавянето на здравословни храни в менюто си

Яжте здравословни храни, а не джънк фуд

Проучване в списанието Nutrients показа, че фокусирането върху положителната страна на здравословното хранене е по-ефективно, отколкото съсредоточаването върху необходимостта от премахване на нездравословна храна.

9. Избягвайте стреса

Почти винаги има емоционален елемент в яденето на джънк фуд. Хората са по-склонни да посегнат към чипса или вафлите, когато са разстроени или ядосани. Затова се опитайте да избягвате стреса като започнете да спортувате – да бягате или ходите на плуване, или на йога. Медитирането също много помага за справяне със стреса.

10. Спете повече

Спете повече, за да контролирате глада

Повечето хора не спят достатъчно. А липсата на сън също се смята, че играе голяма роля в желанието ни да ядем нездравословна храна. Така че полагайте усилия или лягайте по-рано всяка вечер. Също така може да спрете да ядете няколко часа, преди да си легнете.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати