Най-използваните ориенталски подправки

Ориенталски подправки

Подправките са известни на хората още от древността и са били използвани от човека почти през цялото му историческо развитие. От ароматните билки, плодовете и корените, използвани в религиозните ритуали в древността, до широкото приложение в кулинарията, това е дългият път, по който се е развивало използването на ароматни добавки от природата.

Ориенталските подправки винаги са заемали особено важно място и са ценени много високо. Колумб открива нов континент в опитите си да открие път до Индия, която е известна като страна на подправките. Кулинарното изкуство на Индия и Индонезия, където има най-много подправки, се цени особено високо.

Въпреки че подправките не създават трудност на хората при добавяне към ястията днес, необходимо е доброто им познаване, за да разкрият напълно богатството от възможности и да дадат незабравим вкус. Знанията за тях са необходими, да сме наясно как да се съхраняват и комбинират, за да бъде наистина използването им едно незабравимо кулинарно преживяване.

Изборът на подправките

Ориенталски подправки на Египетския пазар в Истанбул

Най-подходящо е да се закупят цели подправки, които да се смелят веднага преди употребата им, защото предварително смлените не се съхраняват правилно в повечето случаи и бързо губят своя аромат и вкус. Ако се закупуват подправки в смлян вид, то е подходящо това да е от специализиран магазин, където се съхраняват в подходящи съдове или херметично затворени опаковки от самия производител.

Съхраняване на подправките

Подправките трябва да се пазят в добре затворени съдове на място без пряка слънчева светлина, както и без влага. Влажността, пряката слънчева светлина и високите температури изменят вкуса на подправките.

Как се подготвят подправките за употребата им?

Трябва да се използват цели подправки, които да се смелят точно преди употреба. За целта са подходящи електрическите кафемелачки или мелнички, създадени специално за целта. Така ще добавите уникален аромат на ястието.

Ето някои от най-често използваните ориенталски подправки и техните кратки характеристики.

Карамфил

Най-използваните ориенталски подправки

Добрата скилидка карамфил трябва да бъде мазна, когато се разтрие на ръката и да бъде с червеникаво-кафяв цвят. Използва се както за сладкиши, така и при месото. Притежава добре изразен антисептичен ефект.

Джинджифил

Продава се изсушена на прах или нарязан на кръгчета. При пресния джинджифил коренът трябва да е гладък. Използва се като подправка при печене, но е добро решение за салати, а може да се ползва и в напитки.

Кардамон

Най-използваните ориенталски подправки

Шушулките на кардамона в бледо зелен цвят се използват за придаване на аромат на сладкарски изделия и напитки. Могат да се използват и семената на кардамона, които са пикантни на вкус.

Кориандър

Пресните зелени шушулки и семената се използват много като подправка при всякакви ястия.

Канела

Най-използваните ориенталски подправки

Това е подправка от вечно зелено растение, която може да се купи на цели пръчки или смляна. Доброто решение е цялата пръчка, която да се запържи в сух тиган и да се смели непосредствено преди употреба. Намира приложение най-вече при сладки храни.

Куркума

Представлява яркожълт прах от сухия корен на растение от семейството на джинджифиловите. Използва се за придаване на цвят на ориза и на приятен и свеж аромат на супи, ястия от зеленчуци и различни видове закуски.

Копър

Най-използваните ориенталски подправки

Наричат го още сладък кимион. Има дълги бледожълти семена с вкус на анасон. Използва се при печене на месни ястия, както и в състава на маринати.

Индийско орехче

Индийското орехче обикновено е настъргано се използва като подправка при пудинги, сладки с мляко, но също така при меса и пастети.

Шафран

Най-използваните ориенталски подправки

Ароматът на тази силно червена на цвят подправка е несравним. Служи за придаване на силен червен оттенък на ориза, както и за ароматизирането му, а също и в сладкиши и напитки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати