6 странни признака, че имате недостиг на желязо
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»6 странни признака, че имате недостиг на желязо

6 странни признака, че имате недостиг на желязо

Признаци, че имате недостиг на желязо

Желязото е едно от най-важните хранителни вещества, тъй като помага на различните протеини да доставят кислород на тялото ни - но истината е, че голяма част от населението по света не получава достатъчно от този основен минерал.

Дефицитът на желязо е най-разпространеният недостиг на микроелементи в световен мащаб, обяснява д-р Кели Прийчет. Всъщност според Световната здравна организация почти половината от 1.62 милиарда случая на анемия в света - състояние, характеризиращо се с липса на здрави червени кръвни клетки - се свързва с дефицит на желязо. Недостигът на желязо е характерно за бременни жени, малки деца, хора, които редовно даряват кръв и вегетарианци или вегани.

Приблизително 10 милиона души в Съединените щати имат недостиг на желязо според изследването през 2013 г. По-често жените страдат от липса на желязо, отколкото мъжете. Истинският недостиг на желязо се проявява на три етапа, като най-тежката е желязно-дефицитната анемия - състояние, при което в организма няма достатъчно желязо, за да се създаде хемоглобин - протеин, който отговаря за доставянето на кислород в тъканите. Това води до намаляване на броя на червените кръвни клетки, което обикновено води до умора, замаяност, бледа кожа или задух.

Ето 6 необичайни признака на недостиг на желязо, за които да внимавате.

Имате странни желания да ядете неща, които не са храна

При недостиг на желязо имате странен глад

Ако като дете сте похапвали пясъка от пясъчника на детската площадка, то може да сте имали недостиг на желязо. Изследователите все още се опитват да разберат защо хората с липса на желязо изпитват желание за консумация на нехранителни продукти като мръсотия, глина, царевично нишесте, бои, чипс, картон и почистващи препарати.

Ноктите ви са крехки и често се чупят

Симптоми при недостиг на желязо

Ноктите всъщност могат да кажат много за здравето ни. Крехки, слаби нокти, които се чупят лесно или извиват без причина, могат да са причина за недостиг на желязо. Вдлъбнатите нокти, известни по-често като нокти-лъжици, са много ясен знак за наличието на здравословен проблем, свъразан с недостиг на желязо.

Устните ви са сухи и напукани

Напукани устни са симптом при недостиг на желязо

През зимата, когато навън е студено, много често устните ни започват да се напукват. Но при хората с недостиг на желязо може да се наблюдава напукване на ъгълчетата на устните. Тези напуквания са болезнени и могат дори да ограничат обичайните ви дейности като ядене и усмихване. В проучване на 82 души с подобен проблем учените установили, че 35% от тях са имали недостиг на желязо.

Синдром на неспокойните крака

Синдром на неспокойните крака при дефицит на анемия

Синдромът на неспокойните крака представлява неврологично разстройство, характеризиращо се с дискомфорт в крайниците, изтръпване или усещане за насекоми, пълзящи около краката ви. Лекарите все още не са напълно сигурни какво причинява това състояние, но някои изследвания показват, че ниските нива на желязо може да са основен проблем. Всъщност едно проучване на 251 пациенти с анемия с недостиг на желязо през 2013 г. заключава, че са имали синдром на неспокойните крака близо 24% (или девет пъти) по-високо от нормалното.

Езикът ви е странно подут

Подут език е основен симптом на недостиг на желязо

Друг не толкова очевиден симптом на недостиг на желязо е атрофичният глосит, известен също като подут и нежен език. Подуването може да причини проблеми с дъвченето, преглъщането или говоренето. В изследване на 75 души с анемия на желязо-дефицита, проведено през 2013 г., изследователите установиха, че близо 27% от тях са имали атрофичен глас, заедно със сухота в устата, усещане за парене и други проблеми, засягащи оралното здраве.

Вие непрекъснато желаете лед

Желанието за лед е непрекъснато при недостиг на желязо

Пагофагията е терминът за някого, който често жадува за лед. Желанието може да бъде постоянно и често трае повече от месец. Пагофагията е рядка форма на хранително разстройство, наречено пика. Пика често придружава други психични разстройства като аутизъм и шизофрения и дава на хората натрапчиви желания за храни, които нямат реална хранителна стойност. Докато децата по принцип са по-склонни да развият пика, пагофагията може да засегне както възрастните, така и по-малките. Някои изследователи смятат, че съществува връзка между желязодефицитната анемия и неистовото желание за лед, но причината остава неясна. Хората с анемия имат недостатъчен брой здрави червени кръвни клетки, които са от съществено значение за пренасянето на кислород. При анемията с дефицит на желязо, причината е липсата на желязо.

Как да получите достатъчно желязо

Храни при недостиг на желязо

Ако сте забелязали някои от горепосочените симптоми, може да е време да се обърнете към Вашия лекар - просто имайте предвид, че това не са само странните признаци, свързани с дефицита на желязо.

Междувременно се уверете, че консумирате богати на желязо храни. Жените на възраст между 19 и 50 години трябва да приемат най-малко 18 милиграма на ден (27 милиграма, ако сте бременна), докато мъжете могат да вземат към 8 милиграма. Можете лесно да си набавите желязо като просто ядете животински продукти като стриди, говеждо месо, риба и пиле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати