Кои плодове и зеленчуци са богати на цинк?

Кои плодове и зеленчуци са богати на цинк?

Източници на цинк
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
Виж ››

Цинкът е от жизненоважните минерали за човешкия организъм. Благодарение на него имаме усет за аромат и вкус. Той е от укрепващите минерали за имунната система, участва в процесите на синтез на протеини в тялото. Цинкът има важна роля в изграждането на ДНК. Той засилва производството на мъжкия тестостерон и подпомага клетъчната обмяна. Нужно е да има баланс в приемането на цинк, защото при недостиг или предозиране се получават неприятни последствия.

Недостиг и предозиране с цинк - последици от това

Недостигът на цинк забавя растежа, води мъжете до импотентност заради лошите показатели на сперматозоидите, предизвиква косопад, проблеми с очите и кожата, спад в имунната система и безапетитие.

Предозирането с цинк пък пречи на организма да усвои медта и желязото и така се създават много свободни радикали, които увреждат клетките и тъканите. По-подходящо е набавянето на цинк да става с продукти от животински, отколкото от растителен произход.

Препоръчителни дневни дози цинк

Препоръчва се дневно жените да приемат по 8-12 милиграма цинк

За мъжете е 11-15 милиграма.

Не бива дневно да се приема над 20 милиграма цинк. При дози, надхвърлящи 40 милиграма, се получават тежки промени в организъма, които са опасни за живота.

В кои плодове и зеленчуци има най-много цинк?

Храни богати на цинк

Най-напред трябва да поясним, че плодовете и зеленчуците не са от богатите на цинк храни, ето защо вегетарианците не могат да си набавят достатъчни количества цинк. Хората, които не ядат месо, трябва да обръщат особено внимание на храните, с които да си набавят цинк, тъй като елементът се съдържа основно в животинските продукти. Това са стриди, телешки черен дроб, телешко месо, агнешко месо, свинско бон филе, пилешки гърди и други.

Зеленчуците, съдържащи цинк

Зеленчуци богати на цинк

Все пак има някои зеленчуци, в които цинкът е в по-добри количества. Това са някои бобови растения, между които грахът, соята и белият боб. В 200 грама соя се съдържат около 9 милиграма цинк, толкова е и количеството му в соята и белия боб. Други зеленчуци, от които може да се осигури цинк, са зелен фасул, като в 200 грама съдържанието на елемента е около 1 милиграм, в аспержите и брюкселското зеле - по около 0.5 милиграма на 200 грама зеленчук. Царевицата също съдържа някакво количество от микроелемента, около 0.7 милиграма на 200 грама. В картофите и тиквата се откриват около 0.6 милиграма в порция от 200 грама.

Плодовете със съдържание на цинк

Нар богат на цинк

Както зеленчуците, така и плодовете осигуряват минимални количества цинк, но има все пак някои между тях са по-богати на този минерал. Нарът съдържа най-много цинк, около 1 милиграм в един плод. Авокадото също осигурява добро количество цинк - около 1.3 милиграма в един плод. Някои горски плодове също са от по-богатите на този елемент - къпините, около 0.8 милиграма в 200 грама плод, а малините - 0.5 милиграма на 200 грама малини. Фурмите също имат цинк, около 0.4 милиграма на 200 грама от плода.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати