Салата от глухарчета бори килограмите

Салата с глухарче

Алтернативната медицина препоръчва глухарчето като средство, чрез което можете успешно да намалите теглото си. Растението тонизира организма и повишава обмяната на веществата.

Кой би предположил, че глухарчето, растящо край пътищата, по зелените площи на паркове и градини, може да се използва за приготвянето на здравословна салата. От пресните млади листа се приготвят витаминозни салати, които имат много добро въздействие върху целия организъм. Растението стимулира дейността на червата и помага на черния дроб да преработва мазнините.

Начин на употреба:

Салата от глухарчета бори килограмите

Пресните пролетни млади листа от глухарче изкиснете за 60 минути в подсолена вода. След което ги нарежете на дребно и ги добавете към салата от други зеленчуци. Пресните листа и сокът от глухарчето се препоръчват за лечение, на анемия, атеросклероза, диабет и някои кожни болести.

Корените на растението също влизат в употреба. Интересен факт е, че от корените на глухарчето се приготвя заместител на кафето. Те се събират през есенния сезон, когато листната розетка започва да увяхва. Корените се изкопават внимателно, изчистват сe от пръстта и от кореновата шийка и се измиват със студена вода. След отцеждане на водата корените на глухарчето се изсушават, докато при пречупване престанат да отделят млечен сок. Долната част на растението влиза в състава на много билкови миксове.

Приготвяне:

Измийте много добре върху цедка две супени лъжици от нарязаните корени на глухарчето. След това ги залейте с 500 мл. студена вода и ги оставете да киснат 6-9 часа. Прецедете отварата и пийте по 1 кафена чашка преди ядене три пъти на ден.

Глухарчето принадлежи към подсемейство Лактукови заради естествения растителен латекс, който съдържа. В древни времена гърците са лекували очни възпаления с латекса на глухарчето.

Рейтинг

5 5
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Jessika Dobreva
Jessika Dobreva
28.07.2014 07:32
Глухар4ето е полезно ,не само на салата,а от неговите цветове се приготвят много видове желета и билков мед,полезен за здравето и наднорменото тегло
1
0
Brit
Brit
08.05.2012 09:14
В Англия в кръчмите спокойно мове да си поръчаш салата от глухачета или салата, която съдържа и глухачета. Така ,че тов а,кой би предположил ... звучи малко смешно в началото на статията.
0
2
Софи
Софи
31.03.2011 10:30
Така е, действително се консумира в Гърция, но не може да се храниш като цяло нездравословно, да преяждаш и да очакваш, че една салата ще спаси положението. А както знаем, гърците водят доста нездравословен начин на живот.
2
0
дида
дида
13.02.2011 13:06
Глухарчето се консумира от векове в Гърция. Защо ли гърците не са слаби ?
1
0