gotvach.bg»Статии»Диети»Защо пълнея без причина?

Защо пълнея без причина?

Защо пълнея без причина?

Дрехите ви са отеснели, въпреки че не прекалявате с храната? И недоумявате защо сте качили килограми без да има някаква очевидна причина като преяждане и прекаляване с калориите, например.

Трябва да знаете, че много често напълняването не е свързано единственос приема на храна. Съществуват и други причини, като:

Защо пълнея без причина?

Недоспиване

Човешкият организъм функционира правилно, само когато е отпочинал. При положение, че изпитвате недостиг на сън, организмът ще се опита да ви надхитри. Той ще премине в ниво на психологичен стрес и по биохимичен път ще започне да трупа килограми. По този начин той ще опита да се застрахова и да се предпази от евентуални последствия.

Когато човек е уморен, той по-трудно се справя със стреса и изпитва нужда от повече храна. Така той ще произведе енергията, нужна му, за да се справи със стресовите натоварвания.

Стрес

Стресът вече е станал част от ежедневието ни. Срещаме го навсякъде - на работното място, в личния си живот, в отношенията си с околните, при финансови или здравословни проблеми.

Стресът натоварва тялото допълнително – като физически, така и психически. Така организмът отново започва да се запасява с източници на енергия, за да оцелее. Забавя метаболизма и трупа химични вещества като кортизол, лептин и други хормони. Те създават предпоставки за затлъстяване.

Установено е, че хората в стресови ситуации консумират повече сладки храни. По този начин те смятат, че ще подобрят настроените си заради хормона серотонин, който се образува в по-големи количества след консумацията на тези храни.

Точно това се оказва грешно. При стрес е нужно повече движение, с което да изгори по-голямо количество калории.

Лекарства

Много медикакаменти водят до напълняване. Като илачи срещу депресия, мигрена, припадъци, хипертония или диабет. Може да си стигне дори до напълняване с 5-6 килограма и то в рамките самона един месец.

Евентуалната поява на тези негативни последици е строго индивидуално. Зависи най-вече от особеностите на съответния организъм – увеличава ли се апетита, как тялото съхранява мазнините, променят ли се и с колко нивата на инсулина.

Други медикаменти водят до задържане на течности в организма, което нормално води до покачване на теглото.

Ако приемате стероиди, антидепресанти, лекарства срещу диабет или медикаментите срещу високо кръвно и някои други заболявания на сърдечно-съдовата система, не се чудете защо качвате килограми. Това са лекарствата, за които се знае, че най-често могат да доведат до напълняване.

Заболяване

Най-често такава тенденция показва хипотиреоидизмът. Понижената (или липсваща) функция на щитовидната жлеза води до забавяне на метаболизма, което от своя страна води до увеличаване на теглото.

Значително по-рядко до напълняване може да доведе увеличеното производство в организма на хормона кортизол (т.нар. синдром на Кушинг).

Менопауза

Менопаузата настъпва при жените на различна възраст. Същевременно настъпващите хормонални проблеми водят до изострен глад, до депресии и по-лош сън.

Когато жената навлезе в менопаузата, в организма и намалява хормонът естроген. Това от своя страна винаги води до промени във фигурата – най-често отслабване в областта на бедрата и краката. Но в същото време натрупване в областта около корема.

За да се ускори метаболизма, е нужно повече движение и правилно хранене.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Дияна Иванова
Дияна Иванова
31.01.2015 23:32
Винаги си има причина за напълняването,но не бива да подценяваме обмяната на веществата и движението.
На 52 г. Съм,но без тестяно,без сладко,без хляб,с много вървене се чувствам добре.
1
1
Елена Миланова
Елена Миланова
04.03.2014 14:37
Всичко написано в статията е вярно, кажете как да се справим с това?
1
0
Иван
Иван
04.03.2014 15:27
започнете с намаляване на стреса и добър сън
0
1