Соево Брашно

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
56416410k
Соево брашно

Соята е една от най-популярните храни сред вегани и вегетарианци. С нея се приготвят различни продукти, като един от тях е соево брашно. С помощта на соевите зрънца се получава брашно, което е изключително полезно. Особеността на соевото брашно е, че се отличава с доста голям процент белтъчно съдържание. Редица специалисти смятат, че тестото придобива особено добри качества, ако соевото брашно се смеси с равно количество пшеничено брашно. Соевото брашно се приготвя от лющени, печени соеви зърна, които след това се смилат на фин прах.

Соевото брашно се среща в две разновидности – пълномаслено и обезмаслено, като вторият вид е много по-разпространен. При обезмасленото брашно всички масла са премахнати по време на обработката. И двете брашна носят ползи за здравето, но обезмасленото осигурява по-голямо количество калций и протеини.

Състав на соевото брашно

Соевото брашно е чудесен източник на висококачествен соев протеин, фибри и важни биологично активни компоненти, каквито са изофлавоните. Двата най-важни представители на изофлавоните, които се намират в брашното са дайдзеин и генистеин. То осигурява на организма големи количества калий и желязо, фосфор и магнезий.

В него има още витамини от В-групата. Количеството мазнини в соевото брашно е малко – едва 2%. Богато е на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са изключително ценни са сърдечно-съдовата система. Не съдържа холестерол или глутен.

Избор и съхранение на соево брашно

В нашата страна соевото брашно все още няма много привърженици. То може да се закупи от специализираните биомагазини.

Соеви продукти

Съхранявайте соевото брашно в херметически затворени кутии, където може да остане свежо до 1 година. Най-добре го дръжте в хладилник. Ако не го съхранявате правилно, срокът на годност драстично намалява.

Соево брашно в кулинарията

Най-често соево брашно се използва в комбинация с обикновено брашно. Така например то може да се използва за домашно тесто за пици или вкусни палачинки. Соевото брашно е особено подходящо за направата на хляб и дребни сладки. В тези рецепти, соевото брашно трябва да бъде около 30% от пшеничното или ръжено брашно. Винаги разбърквайте старателно соевото брашно преди употреба.

Редица готвачи използват соево брашно за сгъстяване на сметанови сосове, използват го за домашно приготвено соево мляко или за пържене. Пърженето с него намалява количеството мазнини, които обикновено се поглъщат с пържените храни. Соевото брашно е подходящо за печене, както стана ясно. То внася добро количество протеин в домашните печива и ги запазва свежи за дълго време.

Други предимства на печивата, в които има известно количество соево брашно са златист цвят, фина текстура, нежност и хубав вкус на тестените изделия. Тук е важно да отбележим, че соевото брашно трябва се ползва в печива, които не изискват мая /бързи хлябове, кифли и др./

Имайте предвид, че печените продукти, които съдържат соево брашно са склонни да покафеняват по-бързо, затова може да се наложи съкращаване на времето за печене или намаляване на температурата. Освен това соевото брашно е добър заместител на яйцата в печивата. Една супена лъжица от него, разбъркано с 15 мл вода замества 1 яйце.

Соя

Ползи от соевото брашно

Соевото брашно е полезно за сърдечно-съдовата система, поради съдържанието на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Тъй като не съдържа холестерол е особено ценно за хора, които има високи холестеролни нива или страдат от затлъстяване. Според някои изследвания, съдържащия се в брашното изофлавон генистеин помага за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци, плаки в артериите, инсулт и инфаркт. В това брашно не се съдържа глутен, което го прави идеално за хора, страдащи от глутенова непоносимост.

Жените в менопауза също могат да включат соевото брашно в своето меню. Соевото брашно може да намали нощните изпотявания, горещите вълни, раздразнителността и промените в настроението.

Тъй като соевото брашно е богато на калций, то е полезно и за поддържането на здрави кости и стави. Освен това в него се съдържат бор и магнезий, които допълнително увеличават ефекта на калция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес