Джакфрут

Джакфрут

Джакфрут

Джакфрут /Artocarpus heterophyllus/ е едно от 60-те вида вечнозелени хлебни дървета от семейство Черничеви. Родината на джакфрута е Индия. Много често е наричан индийско хлебно дърво.

Плодът му е един от най-големите ядивни плодове, които могат да растат на дърво. Притежава отлични хранителни качества и много ниска цена в Индия, поради което е наричан и „хлябът на бедните“. В Южна Индия плодовете от хлебното дърво са изключително популярна храна, която се нарежда до мангото и бананите в общото годишно производство.

Освен в Индия, джакфрут расте в Тайланд и Бразилия. В превод джакфрут означава помощ, поддръжка. В миналото дървото е засявано в близост до дома, а семената му са използвани като силен талисман. Интересен факт е, че плод джакфрут може да достигне тегло до 34 кг и големина колкото човешка глава.

Много често плодът достига до 90 см дължина и почти 60 см обиколка. Самото дърво също е много голямо, понякога наподобява гигантски дъб, който израства до 15-20 метра височина. Само две, три дървета могат да изхранват цяло семейство в продължение на няколко години.

Състав на джакфрут

Плодовете на джакфрут са много хранителни – съдържат около 40% въглехидрати /повече отколкото в хляба/. В състава им влизат фосфор, калций, желязо, калий, витамин А и С. 100 г джакфрут осигуряват 95 калории.

Обелен Джакфрут

Избор и съхранение на джакфрут

За съжаление в нашата страна все още не може да се закупи този екзотичен плод. Той е изключително нетраен и може би това е една от основните причини да не се среща по нашите пазари. Ако все пак попаднете на джакфрут, при почукване узрелите плодове трябва да издава плътен звук.

Обратно, зелените плодове издават кух звук. Има много неприятна миризма, поради което са забранени за внасяне в някои държави. Сърцевината обаче ухае много приятно, а вкусът й се определя като нещо средно между банан и ананас.

Джакфрут в кулинарията

Джакфрутът е сочен, с леко влакниста структура. Всички части на растението, включително обвивката съдържат леплив латекс. Поради тази причина, най-добре използвайте гумени ръкавици или намажете ръцете си със слънчогледово олио, докато разделите плода. Плодът се консумира пресен, варен или пържен. Беленият джакфрут се включва в различни десерти и салати.

Преди да се свари, джакфрут се нарязва на парчета. В тенджера под налягане, за големите парчета са необходими 10 минути, а за по-малките - около 7 минути. Джакфрутът може да се използва за направата на екзотични супи, основни ястия. В Индия варят джакфрута със захарен сироп, масло и кокосово мляко. Неузрелият джакфрут се използва като зеленчук - комбинира се с всякакви видове месо.

Екзотичен плод Джакфрут

Ползи от джакфрут

Освен приятен екзотичен вкус, джакфрут притежава някои ценни здравословни качества. Той е отличен източник на витамин С, който укрепва имунната система и предпазва от вирусни и бактериални инфекции. Витамин С е мощен антиоксидант, който предпазва организма от действието на свободни радикали, които са главните виновници за поява на рак и преждевременните процеси на стареене.

Джакфрутът е известен със своите възможности да облекчава храносмилателни разстройства и да помага при язви на стомаха. В допълнение, съдържанието на високо количество фибри в плода предотвратява появата на запек и засилва дейността на червата.

Витамин А в джакфрутът поддържа очите и кожата в перфектно здраве. Плодът съдържа прости захари като фруктоза и захароза, които дават почти незабавен тласък на енергия. Джакфрутът не съдържа холестерол и наситени мазнини, което го прави изключително полезен. Високите нива калий в плода спомагат за понижаване на кръвното налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес