Чесън

Чесън

Чесънът е член на семейство Лилии, братовчед на любимите ни лук и праз, изключително ароматен и здравословен.

Чесънът се състои от глава, наречена луковица, която е съставена от отделни скилидки. Както отделните скилидки, така и цялата луковица са обвити от подобни на хартия обвивки, които могат да бъдат бели или розови. Самите скилидки са почти бели на цвят и въпреки че имат твърда консистенция, могат лесно да бъдат нарязани или смачкани.

Произхождащ от Централна Азия, чесънът е едно от най-старите култивирани растения в света, произвежда се вече над 5000 години. Древните египтяни са били сред първите, които са го култивирали и той играе важна роля в тяхната култура. Чесънът е бил не само считан, че има свещени качества и е поставян в гроба на фараоните, но се е давал за консумация и на хората, които са строяли пирамидите, за да се подобри тяхната издръжливост и здраве. Чесънът също е почитан и от древните гърци и римляни, чиито атлети са консумирали чесън преди спортни събития, а войниците – преди да отидат на война. До 6 век пр. н. е. чесънът е станал известен и в Китай и Индия.

През хилядолетията чесънът е любимо растение на много култури, благодарение на неговите кулинарни и лечебни свойства. Днес, Китай, Южна Корея, Индия, Испания и САЩ, са сред водещите производители на чесън с търговски цели.

Много отдавна са открити антимикробните свойства на чесъна. Още през 1858 година Луи Пастьор ги потвърждава, а през 20 век Алберт Швайцер успешно прилага зеленчука за лечение на дизентерия в Африка.

Скилидки чесън

Състав на чесън

Чесънът е отличен източник на манган, витамин B6 и витамин C, на протеини и тиамин (витамин В1), както и на минералите фосфор, селен, калций, калий, желязо и мед. Около 28 гр. скилидка чесън съдържа 42 калории и 1.8 гр. протеини.

Неотдавна в състава на чесъна бе открит химичния елемент германий, който е известен със своите противотуморни свойства. В чесъна се съдържат над 200 броя биоактивни съставки, най-важните от които алиин и алицин.

Избор и съхранение на чесън

За да се запазят максимално вкусът и хранителните вещества, съдържащи се в чесъна е необходимо той да се купува в прясно състояние. Той също се предлага изсушен, на прах или във вид на паста. При закупуване на чесън е необходимо да се следи той да е със здрава обвивка, да не е мек, сбръчкан и да не са започнали да му поникват листа. Пресният чесън се съхранява непокрит в контейнери на хладно, тъмно място.

Чесън в кулинарията

В кулинарията чесънът често се използва като подправка и като продукт - както пресен, така и преминал термична обработка. В нашата страна много често чесънът се използва счукан на паста със сол, като допълнение на таратор, шкембе, пача, рибни сосове, както и в запръжки на месни ястия и яхнии. Освен всичко това чесънът е една от основните съставки на туршиите. Много често се комбинира с магданоз, за когото се смята, че неутрализира временно тежката миризма.

За да успеете да обелите скилидките по-лесно, поставете ги на дъската за рязане и ги натиснете с тъпата страна на ножа отгоре.

Стар чесън

За предпочитане е да сотирате чесъна на по-ниска температура кратко време. Ако се готви прекалено дълго на висока температура, потъмнява и става горчив.

При накълцване, счукване или смачкване в подходяща преса се освобождават повече от етеричните масла на чесъна и вкусът му е по-остър, отколкото ако е нарязан на филийки.

Ако искате да приготвите чеснови хлебчета натрийте препечен хляб с чесън и го напръскайте със зехтин. За да премахнте острата миризма на чесън от ръцете си, първо ги натрийте със сол или лимонов сок, след което ги измийте обилно със сапун.

Ползи от чесън

Кълцането или смачкването на чесновите скилидки стимулира ензимен процес, който превръща растителното вещество алиин в алицин, който е причина за големите ползи за здравето, които има чесънът. С цел да се даде възможност за максимално производство на алицин, трябва да се изчака няколко минути преди ядене или приготвяне на вече накълцания или смачкан чесън.

Многобройни проучвания доказват потенциалните ползи от редовна консумация на чесън за кръвното налягане, тромбоцитната агрегация, серумното ниво на триглицеридите, както и нивото на холестерола. Редовното консумиране на чесън може също да спомогне за стимулиране производството на азотен оксид в стените на кръвоносните съдове. Веществата, съдържащи се в чесъна могат също да помогнат за предотвратяване на атеросклероза и диабет, както и за намаляване на риска от инфаркт или инсулт. Една от причините, чесънът да има толкова много благоприятни ефекти е способността му да намалява количеството свободни радикали в кръвта.

Глави чесън

Чесънът, както и лукът, съдържат съединения, които възпират липоксигеназа и циклооксигеназа - ензимите, които генерират възпаления. Тези противовъзпалителни съединения заедно с витамин С, съдържащ се в чесъна, особено в пресния чесън, помагат за защита в някои случаи на астма, а също и за намаляване на болката и възпалението при остеоартроза и ревматоиден артрит.

В допълнение, алицинът, едно от серните съединения, отговорно за характерната миризма на чесън, е мощно антибактериално и антивирусно средство. Благодарение на него, чесънът е мощен антибиотик и дори участва в много лекарства.

Консумирането на чесън и лук намалява значително риска и от някои видове рак, а именно от рак на устната кухина и фаринкса, на хранопровода, колоректалния рак, на гърлото, рак на гърдата, на яйчниците, на простатата и намалява риска за бъбречно-клетъчен карцином. Чесънът предпазва и от азбест, който е също канцероген.

Най-мощната активна съставка на чесъна, алицинът, предотвратява и наддаването на тегло.

Вреди от чесъна

Чесън не бива да се консумира от хора, които имат увеличена стомашна секреция, заболявания на бъбреците, жлъчката и черния дроб. Не се препоръчва при кърмене и бременност. Хора с известна алергия към някоя от съставките на чесъна също трябва да се въздържат от консумацията му.

Рейтинг

5 7
4 5
3 6
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати