Череши

Черешки

Черешовите плодове са част от семейството на розите, което включва също и бадеми, праскови, кайсии и сливи. Черешите са малки и месести, червени или червеникаво-черни плодове, които съдържат твърда костилка. За черешите също така е известно, че имат много кратък плодов сезон и бързо презряват.

Смята се, че римляните са открили плодовете на сладката череша в Малайзия около 70 г. пр. Хр. За първи път е започнало култивирането на тези плодове в Месопотамия през 8 век пр. Хр. По–късно, през първи век от новата ера римляните са пренесли черешите в Британия.

Черешите (Prunus avium., Rosaceae) са достъпни в много разновидности, но като цяло само два вида са най-често консумирани - дивата череша и вишната (Prunus cerasus). Вишните растат в много райони и са по-скоро братовчеди на сладките череши и се различават значително по вкус. Съществуват и бели череши, които обаче са по-рядко срещани и претенциозни растения. От своя страна за сладките череши е известно, че отглеждането им е трудно.

Червени Череши

Състав на черешите

Основното предимство на черешите е, че са богати на флавоноиди, които са така важните антиоксиданти за нашето тяло. В малките червени плодове се съдържат доста органични киселини и кверцетин, което е силно противовъзпалително вещество, с доказано обезболяващ ефект при болки в ставите и предпазващо очите. Важна съставка в тях са и антоцианините. Черешите са много добър естествен източник на елагова киселина, за която се твърди, че притежава антиканцерогенни свойства.

Вкусните череши са добър източник на витамини, особено витамин С. Дозите минерали в черешите са по-скоро умерени до ниски, като на преден план изпъква калият. Черешите имат нисък гликемичен индекс (22), а в 100 г от тях се съдържат само 63 ккал.

Избор и съхранение на череши

Тъй като черешовите плодове лесно се нараняват, трябва да се подбират добре. При закупуване на череши е необходимо да се избират тези с ярък цвят. Черешите, които са със закръглена форма и твърди, са с много добър вкус. За най-доброкачествени череши е необходимо да се подбират тези, които са с техните зелени стъбла и дръжчиците.

Черешите са малотрайни и рядко узряват след прибиране на реколтата. За да могат да се съхранят те трябва да се поставят в хладилник веднага след тяхното закупуване. Черешите могат да останат свежи в хладилника поне за два дни.

Кулинарна употреба на череши

Като вкусен плод черешите е най-добре да се хапват пресни и възможно най-скоро, след като са откъснати от дървото. Уникалният им вкус обаче се съчетава перфектно с доста сруги плодове, зеленчуци, подправки и продукти, че често може да вложите череши в своите кулинарни шедьоври.

Череши

Сладките изкушения, като кексове, сладкиши, торти и кремове са уникално вкусни с добавка на череши. Дори популярната торта Шварцвалд е белязана от вкуса на тези червени плодове. Опитайте да си приготвите малиново сорбе, което почти сигурно ще ви донесе спасение в летните жеги. Черешите са популярни за направата на сокове, нектари, компоти и особено сладка и конфитюри, последните от които са с божествен вкус.

Ползи от черешите

Изследванията показват, че черешовите плодове имат много ползи за здравето. Те са известни, че облекчават болките на хора, които страдат от артрит. Доказано е, че ако се ядат поне по 20 кисели череши на ден, човек може да се пребори ефективно с появили се възпаления.

Червените череши са с много високо съдържание на мелатонин. Мелатонинът спомага за унищожаване на токсините, които причиняват различни болести. Черешовите плодове са също богати и на антиоксиданти, които помагат в борбата с рака и сърдечните заболявания.

Състав на черешите

Черешите са с ниско съдържание на холестерол, мазнини и натрий. Те също са много добър източник на фибри и витамин C.

Сладките череши, а също и черешовият сок е известно, че водят до намаляване нивата на урат в организма. Те също помагат за намаляване на мускулните болки и болките в гърба. Полезното влияние на черешите върху здравето се запазва дори и ако те са замразени, под формата на сок или консервирани. Сладките череши, както и киселите череши съдържат много високи нива на антоцианини. Това е червеният пигмент в черешите, който помага за намаляване на възпаленията.

Екстрактът от черешови плодове съдържа антиоксидантните флавоноиди и се използва в много таблетки и капсули. Тези капсули се използват за подпомагане на рН нивата на организма.

Вреди от черешите

Тези вкусни плодове, макар и полезни, могат понякога да ни причинят неудобства и дискомфорт. Особено, ако се олисате в похапването на вкусните плодове и изядете повечко, отколкото трябва. В такива случаи се подува коремът, а не е изключено и да се появят болки и газове.

Друга важна потенциална вреда от черешите може да дойде за хората с алергия към тях. Ако е на лице алергична реакция, е добре да избягвате вишни и череши, дори и в термично преработени продукти, като различни сладкиши.

Рейтинг

5 6
4 4
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Nikol
Nikol
05.06.2016 23:48
Моето дете ги обожава,и гледам да купувам всеки ден, докато им мине сезона.
2
0
Зоя Стефанова
Зоя Стефанова
16.06.2013 17:56
Много изчерпателна информация ,за което Ви благодаря ! Е малко скъпи са тук,където живея,но се чувства човек по-добре когато присъстват на трапезата в дните на разтоварване !Желая Ви Успехи !
2
0