Щука

Щука

Щука

Щуката /Esox lucius/ представлява хищна риба, която е широко разпространена в Европа, Азия и Америка. Щуката се среща в голяма част от българските язовири, включително Огоста, Жребчево, Сопот, Въча, Рабиша, Нови хан, Алино, Копринка, Дебрене и др. Този вид обитава още реките: Лом, Вит, Луда Камчия, Искър, Осъм, Струма, Марица, Тунджа, Янтра, Ахелой и др.

Щуката се отличава с удължено тяло и глава, напомняща тази на крокодил. Подобно на кръвожадния хищник тя има здрави челюсти, които се отварят доста, за да може рибата да хване своята жертва. Щуката разполага с два вида зъби, с които захапва и приклещва плячката си. Очите на този вид са сравнително големи и жълти.

Тялото на щуката може да достигне дължина от 150 сантиметра. В историята обаче са познати и по-дълги индивиди. Иначе теглото на рибата може да достигне и до 20 килограма. При щуките е характерно женските да са с по-едро туловище от мъжките. Гръбната част на рибата е обагрена в сивозелен или жълтозелен. Страните са сивеещи или жълтеникави. Коремът е бял, но изпъстрен с петна.

Обичайно поведение на щука

Щуката се среща както в сладки води, така и в полусолени. Обитава долното течение на реките, среща се и в блатата. У нас този вид риба хвърля хайвер през февруари и март. Това може да се случи дори, когато водата е покрита с ледена кора.

Лепкавите зрънца попадат по дънната растителност и лесно се прикрепват към нея. След това обаче се отпускат по дъното. Ако водата е по-топла, малките се появяват след около седмица. Ако стойностите на температурите са ниски, това се случва след около четири седмици.

Риба Щука

Бебетата се хранят с всякакви плаващи организми, а когато поотраснат започват да се оглеждат и за едра плячка. Възрастните индивиди са големи лакомници. В менюто им могат да попаднат различни видове риби.

Ако са по-едри, щуките нападнат дори жаби, водоплаващи птици и водни плъхове. Обикновено на това качество на хищната риба разчитат стопаните на изкуствени водоеми, които отглеждат с цел унищожаване на залинелите риби.

Улов на щука

Що се отнася до щука, можете да използвате захранка, но не за самата щука, а по-скоро да привлечете малко рибки, които да пробудят интереса на хищника и той да се насочи към желаното от вас място. Така че можете да си подготвите варено жито и кюспе.

Според родните рибари подходяща стръв за щуката е някоя малка рибка като таранката например. Тя е издръжлива и пъргава, с което бързо примамва хищната щука. Ако сте сигурни, че в дадения водоем ще откриете едра щука, можете да приготвите едра таранка, иначе залагането на дребни екземпляри е най-сигурно.

Ако не можете да се сдобиете с таранки, ще ви свършат работа силиконови риби, които ще откриете в специализираните магазини. Ако сте се настървили да хващате едри щуки, си пригответе здрав прът, който да е дълъг около три метра и да е пъргав.

Осигурете си още голяма макара и плувка. Като плувката е добре да е оцветена в по-тъмен цвят. Обърнете внимание на куките - нека са здрави и остри.

Избор и съхранение на щука

Когато избирате щука, никога не пазарувайте от съмнителни търговски места. Купувайте хранителни продукти само от регламентирани търговски обекти. Прясната риба няма натрапчив неприятен аромат, месото ѝ еластично и коремът ѝ не е издут.

Ако някое от тези условия не е налице, не е препоръчително да закупувате избраната от вас щука. Ако сте си купили щука, по-добре я сгответе и консумирайте в най-скоро време. Ако рибата е прясно уловена от вас, можете да си позволите да я съхранявате известно време във фризера си.

Пълнена Щука

Преди обаче да я поставите там, трябва да я почистите. За целта премахнете люспите и вътрешностите. Измийте внимателно месото на течаща вода, след което подсушете почистената риба отвън и отвътре. Ако щуката е по-голяма, можете да я нарежете на парчета.

Така обработеното месо сложете в чиния, която да пъхнете в камерата за около час-два. Имайте предвид, че не бива да покривате съда. След това извадете месото и го увийте в полиетиленово фолио. Опакованата риба можете да съхранявате във фризера около 2 месеца.

Щука в кулинарията

Щуката има отлични кулинарни качества, които я превръщат в подходяща съставка на много рецепти. Месото ѝ е леко сухо, но крехко. По-малките щуки се пържат, а по-големите се нарязват на парчета и се пекат, варят, панират, опушват или желират.

Щуката се съчетава отлично с копър, сметана, лимони и лук. В някои страни я комбинират с кисело зеле. Можете да обогатите вкуса на месото с пикантни сосове и подправки. Сред най-примамливите специалитети с щука са задушена щука със сардина, щука с хрян и щука задушена с червено вино.

Ползи от щука

Месото на щука е не само вкусно, но и полезно. То е богато на витамините А, В1, В6, В9, В12, С, Е, РР. В него се съдържат още фосфор, калий, мед, йод, цинк, сяра, натрий, магнезий, флуор, кобалт, манган и др. Похапването на щука ни помага да се справим с бактериалните инфекции и да подсилим целия организъм.

Рибата подсилва имунната система, така че трябва да е чест гост на нашата трапеза особено през зимните месеци, когато ни се случва да се простудим и разболеем от грип.

Този вид е сред подходящите хранителни продукти за хората, борещите с наднормено тегло, тъй като месото му е ниско калорично (88 ккал на 100 грама). В същото време месото от щука се препоръчва на хора, имащи стомашни оплаквания, и на такива, които имат проблеми със съня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати