В някои страни по света щуката не е риба, която е особено предпочитана за приготвяне и ядене. Рибата има твърде много кости, но може да бъде почистена и всъщност може да бъде много приятна за ядене, при условие че е приготвена по подходящ начин.
Подготовка за печене на щуката
Най-добрият начин да приготвите щука, е да я изпечете във фурна върху канапе от лимон и лук. Преди изпичане рибата може да се полее с масло, магданоз и лимонов сок, с добавен малко чесън за допълнителен вкус.
На първо място, щуката трябва да се почисти, като се отстраняват и изхвърлят вътрешностите на щуката. След това рибата щука трябва да се изплакне обилно под студена течаща вода и да се направят четири диагонални разреза през кожата.
След това един голям обелен бял лук и лимон трябва да бъдат нарязани и поставени върху голяма тава за печене, за да се оформи легло за щуката.
След това щуката може внимателно да се постави отгоре.
Трябва да включите фурната да загрее до 200 °C, докато приготвяте соса. Масленият сос от лимон и магданоз се залива върху щука.
Приготвяне на соса за щуката
Сосът, който трябва да залее щуката, преди да я поставите във фурната, е много лесно да бъде изпълнен. Първо, около 100 г масло трябва да се разтопят и леко да покафенеят в тенджера.
След това се добавя и загрява сокът от половин лимон, прибавя се една супена лъжица прясно нарязан магданоз и една настъргана скилидка чесън.
След това сосът трябва да се излее равномерно върху щуката.
Увийте тавата отгоре с голям лист алуминиево фолио и я поставете във фурната за около двадесет и пет до тридесет минути.
Щука може да приготвите още под формата на:
- рибна яхния;
- рибна супа;
- пържена риба.
Коментари