Оризово брашно

оризово брашно

Оризовото брашно представлява бял или жълтеникав прахообразен продукт, който се използва широко в кулинарията. Той се добива от семената на зърнената култура ориз, която открай време се употребяват с хранителни цели. Оризовите зрънца са с дължина от 5 до 12 милиметра и дебелина от 2-3 милиметра. Те обикновено са бели на цвят, но при някои видове обагрянето може да варира.

Оризът се отглежда в Китай, Япония, Индия, Пакистан, Индонезия, Виетнам, Бангладеш, Филипините, Франция, Испания, Италия, Гърция, САЩ и др. У нас оризът се появява като стопанска култура през далечното седемнадесето столетие и оттогава съпътства живота на някои родни земеделци. Към днешна дата насаждения с ориз не са много големи, но все пак се срещат в южните предели на страната.

Състав на оризовото брашно

Самият факт, че оризовото брашно се произвежда от ориз е причина неговият състав да бъде богат на минерали и витамини. Оказва се, че в него има наситени, мононенаситени и полиненаситени мазнини, захари, фибри, белтъчини и вода. Освен това оризовото брашно е богато на калий, калций, желязо, фосфор, магнезий, цинк, селен, мед, манган.

В състава му ще намерите и важни аминокиселини като аланин, аргинин, валин, аспарагинова и глутаминова киселина, лизин, пролин и др. Оризовото брашно е източник и на витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В4, витамин В5, витамин В5 и витамин Е.

Производство на оризово брашно

Оризовото брашно се добива, като оризовите зрънца се смелят добре. Крайният продукт представлява прах с белезникаво оцветяване. Този ценен хранителен продукт може да се произведе и у дома при наличие на блендер или кухненски робот. Оризът се поставя в уреда и се смила, като е добре да се борави с малко количество зрънца, за да могат те да се смелят равномерно. Качествено оризово брашно се добива предимно от шлифован ориз. Благодарение на него ще получите много фин прах, подходящ за разнообразни кулинарни употреби.

Брашно от ориз

Избор и съхранение на оризовото брашно

Ако не разполагате с уред за смилане, с който да смелите ориз в домашни условия, можете да си закупите брашното и от търговски обект, като то е пакетирано по същия начин като брашната от пшеница, ръж, овес, просо, нахут и др. Голямо разнообразие от продукта ще намерите най-вече в магазините за биохрани. Когато избирате продукта, погледнете дали опаковката е добре затворена. Обърнете внимание и на срока на годност, както и дали името на производителя е изписано върху етикета. Цялата тази информация е гарант за качество на продукта.

Съхранявайте оризовото брашно по същия начин като останалите типове брашна. Дръжте опаковката в хладни и проветриви помещения, далеч от пряка слънчева светлина. Убедете се, че сте ограничили достъпа на всякакви вредители като гризачи и насекоми. По желание можете да съхранявате оризовото брашно и в стъклен буркан, като внимавате той да остане добре затворен през целия период на съхранение.

Готвене с оризово брашно

Оризовото брашно се влага в различни рецепти и на практика може да замести напълно брашното от пшеница. От него могат да се приготвят всякакви тестени изделия като хлябове, питки, баници, пици и други. Подходящо е и за производството на всевъзможни сладкиши, включително козунаци, кексове, торти и мъфини. Оризовото брашно може да се използва самостоятелно или да се смеси с друг вид брашно.

Когато готвите с чисто оризово брашно, имайте предвид някои кулинарни особености на продукта. Този тип брашно не може да се смеси с мая. Освен това поема повече влага и при евентуално замесване на брашно, ще трябва да добавите по-голям брой яйца, отколкото при пшеничното брашно. Освен това печивата от пшенично брашно се обработват на по-ниска температура и съответно се пекат по-продължително. Те се отличават с по-хрупкава коричка, но са по-леки от останалите тестени изделия.

Оризова каша

Освен като компонент на тестени изделия оризовото брашно може да се ползва и като съставна част на сосове и каши. Добавя се в яхнии и супи. В азиатската кулинария то е често употребявано при направата на различни десерти. Заради сгъстяващия му ефект се употребява още и при направата на каши за бебета.

Ползи от оризово брашно

Консумацията на оризово брашно е полезна по редица причина. Най-големият плюс на този продукт обаче е липсата на глутен в състава му. Това директно превръща тестените изделия от оризово брашно в подходящи за похапване от хора с глутенова непоносимост. Припомняме, че броят на хората с това оплакване през последните години се увеличава значително.

Изследвания показват също така, че оризовото брашно действа благоприятно при запек и разстройство. Той влияе положително и при подуване на корема. Оризовото брашно е полезно при заболявания на пикочния мехур и бъбреците. Приемът му също така се отразява благотворно за косата, кожата и ноктите.

Приемът на оризово брашно действа общоукрепващо и е способен да подсили имунитета през студените зимни месеци, когато сме най-податливи на вируси. Друга положителна черта на брашното от ориз е, че е диетично, което го прави ценен участник в менюто на хората, борещи се с излишни килограми.

Домашни маски с оризово брашно

Освен хранителен компонент, притежаващ големи здравословни ползи, оризовото брашно се явява и средство за разкрасяване. Богатият му състав го превръщат в средство за подхранване както на суха, така и на мазна кожа. Благодарение на него кожата е не просто здрава, а гладка, мека и сияйна.

За да подхраните [суха кожа], можете да приготвите маска с 3 супени лъжици оризово брашно, 3 капки бадемово масло и 2 супени лъжици прясно мляко. Съставките се смесват и разбъркват. Получената смес се загрява леко и се нанася на почистена кожа. След 30 минути се отмива. По желание се нанася допълнително и подхранващ древен крем.

Ако пък искате да приготвите маска с оризово брашно за мазна кожа, трябва да смесите 1 супена лъжица от оризовия прах с 4 супени лъжици сок от лимон и 1/2 супена лъжица хума. Получената субстанция се нанася върху измито лице и след 20 минути се отстранява с измиване.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати