Палмова захар

Палмова захар

Палмовата захар представлява натурален подсладител, който се добива от цветовете на захарната палма. Този продукт е добре познат на жителите на Камбоджа, Индонезия, Шри Ланка, Малайзия и Виетнам, но на българския пазар той присъства от сравнително скоро време.

Преди обаче да се запознаем детайлно с него, нека разберем нещичко и за дървото, благодарение на което днес добиваме интересния захарозаместител. Захарната палма се явява род палмови дръвчета, типични за Африка, Азия и Нова Гвинея. Те виреят в Камбоджа, Виетнам, Непал, Индонезия, Китай и други страни, имащи сходни климатични условия.

Захарните палми могат да достигнат до 25-30 метра височина и да живеят цял век. Стеблото на дървото е здраво в основата си, леко стесняващо се нагоре, кафеникаво до сиво. Листата са обагрени в зелено (след време и в кафяво), перести, радиално насочени навън. През първите години младите дръвчета не нарастват особено бързо, но после успяват да си наваксат. Цъфтят с малки цветове, които после служат за направата на палмова захар.

Самата палмова захар е изключително ценен подсладител, отличаващ се с кристална или зърнеста структура. Оцветена е в карамелен до кафяв цвят. Притежава сладък вкус, който може да се сравни с този на обикновената захар. Палмовата захар се разтваря добре в напитките и се разтапя добре при нагряване. Това я прави чудесен и пълноценен заместител на всички останали подсладители.

Състав на палмова захар

Палмовата захар често бива бъркана с кокосовата захар, тъй като двата продукта се правят по сходен начин. Факт е обаче, че за направата на двата подсладителя се използват цветовете на две различни растения. Това, от своя страна, е причина да съществува известна разлика в състава на двата вида захар.

Изследванията показват, че в съдържанието на палмовата захар попадат въглехидрати, желязо, калий, натрий, магнезий, калций, цинк. Палмовата захар също така е източник на витамин В1, витамин В2, витамин В3 и витамин В6.

Производство на палмова захар

Както споменахме по-рано палмовата захар се добива от цветовете на захарната палма и по-точно от техния нектар. За целта те се обработват внимателно и в специални съдове се събира отделената течност.

Тя се загрява и се вари, докато се сгъсти и придобие вид на сироп. След това той се оставя известно време, докато кристализира в различна големина. Така добитите кристалчета могат да са с различна форма и обикновено имат златист до леко кафеникав цвят.

Възможно е също така сокът от цветовете на захарната палма да се изсуши на слънце. Този вариант е още по-добър, тъй като така се запазва по-голямо количество от всички витамини и минерали, съдържащи се в палмовата суровина.

И въпреки че добиването на палмова захар на пръв поглед не изглежда особено трудно, истината е, че този процес изисква нужното внимание, физически усилие, време и търпение. Само по себе си това оказва влияние върху цената на продукта и той се явява сравнително по-скъп от обикновената бяла захар.

От друга страна обаче, производствената технология на палмовата захар не включва рафиниране и избелване и именно това е причина тя да превъзхожда голяма част от останалите подсладители, включително и стевията, когато се предлага под формата на пудра.

Ползи от палмова захар

Палми

Ползите от палмовата захар наистина не са една или две. Едно от най-големите нейни предимства е, че има нисък гликемичен индекс. Това означава, че тя се абсорбира по-бавно от организма и по този начин глюкозното ниво в кръвта се повишава постепенно, а не рязко.

Нейният гликемичен индекс е едва 35, за разлика от меда, където същият индекс възлиза на почти 60, а при бялата захар е дори 105. Това качество на продукта е изключително важно за хората, страдащи от диабет, както и тези, които се борят със затлъстяване, тъй като при тези лица е много важно да не допускат рязко повишаване на кръвната захар след хранене.

Тъй като този продукт е нерафиниран, той успява да запази множество витамини и минерали. Всички те са от голямо значение за успешното развитие на нашия организъм и за поддържане на силна имунна система. Тези вещества оказват благотворно влияние върху нервната система, сърцето, костите, зъбите, мускулите. Освен че подобряват състоянието на косата и кожата, се грижат и за състоянието на опорно-двигателната система.

За момента не е известно палмовата захар да има странични ефекти, за каквито са обвинявани изкуствени подсладители като захарин, ацесулфам К, цикламат, аспартам и др. Припомняме, че учените свързват приемът на посочените вещества с оплаквания като главоболие, апатия, нервно разстройство, безапетитие, гадене. Появиха се и твърдения, че редовната употреба на тези захарозаместители води до промяна на вкусовите усещания, както и до натрупване на излишни килограми.

Разбира се на пазара вече присъстват и естествени подсладители като стевията и сокът от агаве например. Но пък стевията се свързва със специфичен послевкус, който не допада на всеки потребител, а и освен това не се топи и по-трудно може да се приложи в готварството.

Сокът от агаве стана известен като подсладител също заради своя нисък гликемичен индекс. Към него обаче в момента се подхожда с недоверие, след като се установи, че някои от доставчиците го заместват с царевичен сироп, при който съдържанието на фруктоза е високо.

Готвене с палмова захар

Палмовата захар определено е отличен заместител на захарта и по нищо не ѝ отстъпва. Нейната способност да се стапя лесно, както и приятният ѝ сладък вкус я правят идеалната съставка на различни бисквити, мъфини, кексове, гофрети, кремове, плодови млека и всякакви други десерти.

Със същия успех може да се употреби и за подслаждане на топли напитки като чай и кафе, различни плодови сокове, шейкове, смутита и др.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати