Кадифен боб

Кадифен боб

Кадифен боб

Кадифеният боб /mucuna prurien/ е екзотично бобово растение с лилави цветя и мъхести шушулки. Фасулът се отглежда в южните Съединени щати, Африка, Индия, както и в Западна Индия за зелен тор и паша. Използва се също като декоративно растение. Известен е още като atmagupta, kiwanch, alkushi, cowitch, cowhage, picapica, kapicachu и yerepe. Използван е в индийската аюрведа медицина от дълго време за борба с червеи, дизентерия, диария, змийско ухапване, сексуална слабост, кашлица, туберкулоза, импотентност, ревматични нарушения, мускулни болки, стерилитет, подагра, менструални нарушения, диабет, рак.

Здравни ползи от кадифен боб

Този екзотичен кадифен боб достига до 15 метра височина. Той се използва най-вече като тор и фураж, както и за подхранване на почвата заради азотния си състав. Въпреки това учените са установили, че използването на зърна кадифен боб има доста други предимства.

1. Увеличава броя на сперматозоидите

Зелените бобчета съдържат редица алкалоиди, които са признати за ревитализирането на секрецията на тестостерона, за да се осигури по-добра дейност на половите жлези. Този процес води до увеличаване на броя на сперматозоидите. Целият процес на създаване на сперматозоиди, сперматогенезата, обикновено зависи от тестостерона. Подобряването на нивата на тестостерона води до по-голямо производство на сперматозоиди.

2. Като афродизиак

Доказано е, че кадифеният боб засилва сексуалното желание, както и либидото. Честото използване на тези кадифени бобчета наистина води до повишена сексуална активност. Освен това той също забавя еякулацията, като намалява свръхчувствителността на гениталиите на човека. Това ще помогне на хората с проблем с преждевременната еякулация.

3. Лекува диабет

Тъй като използването на кадифените бобчета значително намалява нивата на кръвната захар, той е изключително полезен при лечението на диабета. Високото съдържание на леводоп в тази бобова култура помага на хората с диабет да поддържат здравословни нива на кръвната захар, както и на холестерола. Бобчетата също могат да помогнат на хората да отслабнат.

4. Лечение на болестта на Паркинсон

Кадифеният боб може да се използва при лечение на болестта на Паркинсон, защото консумацията му кара тялото да произвежда серотонин. Серотонинът е сред невротрансмитерите, които са отговорни за предаването на мозъчните сигнали. Това е важно за регулиране на настроенията и цикъла на сън.

5. Ползи за ума

Всички здравни предимства на Mucuna Pruriens произтичат от способността му да проникне в защитните бариери на мозъка и да доставя важни хормони в центъра на нервната система. Веднага след като бъде погълнат, L-Dopa се освобождава. L-Dopa, от своя страна, задейства създаването на невропредаващия допамин. L-Dopa също води до освобождаване на норепинефрин, адреналин и серотонин.

Допаминът и серотонинът подпомагат управлението на настроението и разпространяват мощна естествена енергия върху тялото и ума. Тези видове химикали повишават чувствата на удоволствие, спокойствието и затова Mucuna Pruriens са фантастичен антидот за тревожност и депресия. Серотонинът може да помогне и за регулиране на цикъла на сън. Епинефринът и норепинефринът, от друга страна, подобряват клетъчния метаболизъм, управляват нервните импулси, разширяват кръвоносните съдове, като същевременно увеличават притока на кислород.

6. Ползи за сексуално здраве

Кадифен боб
Снимка: Pinterest

Едно свойство, което прави този боб изключително популярен днес, определено е неговата полза за сексуалното здраве. Кадифеният боб помага за повишаване на либидото както при жените, така и при мъжете. Подобрява сексуалната възбуда, като повишава нивото на чувствителност при допир. За мъжете добавката стимулира производството на тестостерон и предпазва сперматозоидите от окисляване, което ги прави по-силни.

Увеличеното производство на тестостерон активира освобождаването на човешкия растежен хормон, което е от съществено значение за изграждането на чистата мускулна маса.

Готвене на кадифен боб

Може да се консумират пресни филизи или бобчета кадифен боб. Фасулът трябва да се накисне във вода за най-малко 30 минути до няколко часа непосредствено преди готвене. Водата се сменя многократно, докато се готви.

Потенциални вреди от кадифен боб

Кадифеният боб не трябва да се приема по време на бременност. Тези семена притежават маточен стимулиращ ефект, който може да доведе до вродени дефекти.

Фасулът има андрогенна активност, която може да повиши нивата на тестостерон. Хората с прекомерни андрогенни трябва да избягват кадифените бобчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати