Дафиновият лист от хилядолетия е признат като свещено растение – той е идеална подправка за много гозби и изтънчени ястия, но освен това е прочут с целебните си свойства. В кулинарията дафиновият лист придава на храната специфичен аромат и я прави по-вкусна, а като допълнителен бонус дафиновият лист дава много ползотворно влияние върху човешкото здраве.
Още в древна Елада и в Римската империя дафиновият лист се е смятал за свещено растение. Той символизирал славата и величието, бил и ореол на победата. Дафиновият лист се е засаждал край храмовете посветени на бог Аполон – богът на Слънцето. Както е известно той винаги бил изобразяван с лавров венец на главата. Древните римляни плетяли венци от дафинов лист за победителите в различните битки и състезания.
В кулинарията правилната употреба на подправката дафинов лист изисква преди да пуснете дафиновите листа в супа или ястие, непременно да ги потриете едно в друго. По този начин лечебните свойства и ароматът им ще се засилят.
Отглеждане на дафинов лист
Родината на дафиновото т.нар. лаврово дръвче са страните от Средиземноморието. Ароматните дафинови листа са всъщност лисчетата на няколко вида дръвчета от семейство Лаврови (Lauraceae). Тези растения достигат височина 12 метра и диаметър на короната около 9 метра. Значително по - малки са култивираните видове. Дафиновите листа са предимно заострени, дебели и месести, тъмно зелени на цвят. Дръвчетата, от които се добива дафинов лист цъфтят в края на пролетта и началото на лятото с бледо жълти цветове, които са нежни и имат формата на звезда. Плодовете на дафиновото дърво са дребни, кръгли, имат червен цвят, като в края на есента почерняват.
Видове дафинов лист
Днес се отглеждат основно четири вида дръвчета, от които се добиват дафинови листа. Средиземноморският дафинов лист или лавъра (Laurus nobilis) след като се изсушат се използват като прекрасна подправка на супи, яхнии, задушени ястия, пастети и туршии в различни блюда от средиземноморската кухня. Калифорнийският дафинов лист (Umbellularia californica) е известен още като като орегонска мирта. Той наподобява средиземноморския дафинов лист, но има по-наситен вкус.
Индийският дафинов лист (Cinnamomum tejpata) се нарича още теджпат(а). Той има подобен на канела мирис и вкусови качества, но е значително по-слаба подправка. Всъщност индийският дафинов лист наподобява миризмата и вкуса на китайската канела (касия), което предопределя по специфичната му кулинарна употреба. Това подразделение само носи наименованието дафинов лист и макар да е от едно семейство с лавъра, то всъщност принадлежи към друг род.
Индонезийският дафинов лист (Syzygium polyanthum) е известен още като даун салам, мантинг. Той е от семейство Миртови (Myrtaceae). В Европа и на запад това подразделение на дафиновите дървета нямат широка употреба, като се използват предимно в Индонезия и Малайзия. Тези дафинови листа могат да се употребяват сушени или пресни, като са отлична подправка при приготвяне на месо, а понякога и на зеленчуци. Този вид дафинов лист има по-слаб аромат и доста по-различна миризма от останалите. Задължителна е термичната обработка на ястията, подправени с индонезийски дафинов лист, защото само тогава той освобождава аромата си.
Дафиновите дръвчета виреят най - добре в умерени географски ширини. Важно е мястото, където растат дръвчетата да е защитено, а почвата да е добре отцеждаща се. Дафиновите растения се размножава чрез резници през лятото или чрез семена есенно време.
Състав на дафиновия лист
Още в древността листата на плодовете на дафиновите дървета са били използвани за борба с различни заболявания. Днес дафиновия лист е едно от най-достъпните лекарства. В дафиновите листа се съдържа ароматно етерично масло. То включва в себе си почти 50% цинеол и още около 65 различни полезни компоненти, сред които и рутин.
Благодарение на ароматните летливи съединения дафиновият лист има фитонцидни свойства и подпомага пречистването на въздуха. Той е богат на фитиноциди, съдържа много микроелементи, дъбилни вещества, извежда шлаките от организма, повишава имунитета. Сред минералните вещества, съдържащи се в дафиновия лист са манган, калций, калий, фосфор, магнезий, желязо, натрий и цинк.
Дафинов лист в кулинарията
Сушеният дафинов лист е една от най-използваните подправки в кулинарията. Правилното използване на дафиновите листа изисква преди да се сложат в ястията да се потрият едно в друго. По този начин освен аромата се засилват и лечебните свойства. При приготвяне на гозбите дафиновият лист се поставя около 5-10 минути преди края на топлинната обработка. Имайте предвид, че при продължително престояване в храната й придава леко неприятен и горчив вкус.
Използвайте дафиновия лист в ястия с по-пикантен привкус - говеждо месо, риба, дивеч. Той се слага и в много туршии, с него се поправят яхнии с супи. Комбинира се най-добре с чесън, лук, оцет, хвойна, бахар, вино, корени за супа.
Ползи от дафиновия лист
Дафиновият лист има способността да стимулира храносмилателната система, като защитава черния дроб и предпазва от газове. Отварата, приготвена от дафинов лист способства премахването на камъни в бъбреците, помага при чревни спазми, събужда апетита и нормализира работата на стомаха. Ако се смеси дафинов лист с царевично олио, тази консистенция може да се използва за мазило, което се втрива в кожата при артрит, миоцит и невралгия, а с оцет и мед дафиновият лист помага при ревматизъм и болки в ставите.
Дафиновият лист помага при синузит, като облекчава дишането. Препоръчително е да се капне в носа една капка от маслото от дафинов лист. Това масло може да приготвите сами, като нарежете на дребно 30 г. листа, които заливате с чаша растително масло. Тази смес трябва да престои 5 дни, след което се прецежда и използва. Ако страдате от разстройство, може да приложите следната рецепта, която има затягащо действие и провокира запек. Вземете около 15 листа дафинов лист, залейте ги с 2, 5 чаши вода, оставете ги да заврат и ги дръжте така 5 минути. После налейте течността в термос и оставете да да престои 4-5 часа. Прецедете и пийте по 1 супена лъжица през деня.
Чаят от дафинов лист помага и срещу суха кашлица, като се пие вечер преди лягане. Дафиновият лист е известно средство за повишаване на имунитета. Летливите му масла имат противомикробно и противовъзпалително действие. Допълнително качество на дафиновия лист е, че той отпуска спазмите на дебелото черво. Наскоро бе открито, че неговите дъбилни вещества понижават захарта в кръвта и действат против диабет.
При артрози - коксартроза, гонартроза е добре да се приложи маслен екстракт от дафинов лист. Той се приготвя като накълцате 10 -15 грама дафинови листа, към които прибавяте 50 милилитра олио. Дафиновата смес се оставя да престои така 1 седмица на тъмно и хладно. С този екстракт се намазва вечер болната става, завива се с вълнено парче и се оставя така цяла нощ.
Дафиновият лист помага и при подготовка на организма за бременност. Това се дължи на високите нива на фолиева киселина, която предпазва плода от дефекти. Фолиевата киселина и добавките с нея са изключително полезни в периода от 3 месеца преди забременяването и 3 месеца след това.
Дафиновият лист има лечебни свойства при настинки и грип. Отварата от подправката помага при дихателни смущения и инфекции. Облекчава кашлицата и намалява високата температура.
Смята се, че дафиновият лист съдържа комбинация от уникални съединения, предпазващи организма от вредното действие на свободните радикали, които са отговорни за развитието на редица сериозни заболявания, в това число и рак. Има данни, че партенолидът в дафиновия лист ограничава риска от възникването на рак на маточната шийка.
Една от най-известните ползи на дафиновия лист е естественото му успокояващо действие. Намалява нивото на хормоните на стреса в кръвта, облекчава тревожността, безпокойството и помага за облекчаването на стреса дори и в по-натоварени дни. Приет преди лягане помага за по-бързото заспиване и подобрява качеството на съня.
Коментари