Кресон

Кресон

Кресон (Nasturtium Officinale) е известен още като воден крес, поточарка или мокреш. Наричат го така, защото расте край извори, планински потоци и реки из цялата страна до към 1500 м надморска височина. По своята същност кресонът е билка, но някои специалисти го квалифицират и като листен зеленчук, тъй като в Южна Европа и Средния Изток е широко използван като съставка за разнообразни салати.

Градински кресон (Lepidium sativum), известен също така като поточарка, произлиза от североизточна Африка и югозападна Азия. Принадлежи към семейство Кръстоцветни и е едногодишно растение. Кресон (Lepidum sativum) не може да се отглежда в домашната ни градинка с останалите подправките, защото расте най-добре в плитки водоеми и особено при варовити извори.

Затова пък в саксии отглеждането му е съвсем лесно, стига да задоволявате редовните му нужди от вода. Кресон се сее през 7-10 дни от ранна пролет до настъпване на горещините и отново в края на лятото. Редовете трябва да са на 20-25 см. По-късно, след прореждането, растенията се оставят на 8-10 см едно от друго.

За 2-3 седмици след поникването кресът може вече да се бере. През този кратък период се полива редовно и се тори еднократно. От кресон можем да си отгледаме кълнове, но и цялото растение, което достига до 30- 60 см.

История на кресона

За родина на кресона се счита Персия, а той се счита за едно от първите растения, които хората започнали да култивират - бил използван от гръцките и персийските войници като стимулант и средство за по-добър тонус и издръжливост. На Стария континент кресонът дошъл през древността, отглеждан е в Гърция и Рим. В древен Египет е бил ценено растение, предназначено като подарък за фараони почиващи в пирамидите.

Римляните наричали кресона "сбръчкан нос", заради пикантната миризма, която излъчва. Има и твърдение, че Хипократ е основал първата болница близо до поток, край който растял кресон, за да използва свежите стебла на растението за лечение на пациентите си. Култивирането му започва през XVI век, а в диво състояние расте из цяла Европа. Листата на кресона са гладки, овални и наситенозелени на цвят.

Подправка Кресон

Състав на кресона

В 100 г градински кресон се съдържат едва 11 ккал. Кресонът е ценен източник на лесно усвоим йод, а освен това съдържа витамини: A, B1, B2, E, PP. От минералите се съдържат сяра, хром, калий, манган, магнезий и калций. Кресоновите листенца са богати на витамини: С, Р и от групата В, калций, магнезий, йод и желязо, а още и на каротин, рутин и доста минерални соли. Растението има богато съдържание на разнообразни химични вещества, сред които глюкозинолати, лутеин, флавоноиди, хидроканелени киселини. 80 г кресон осигурява препоръчителните пет порции плодове и зеленчуци на ден.

Избор и съхранение на кресон

Когато избирате кресон на пазара, обърнете внимание дали цветът е свежо зелен, без жълти и увехнали листа. Стъблата на стръкчетата трябва да са много здрави, без увехнали участъци.

За да запазите свежестта на кресона за по-дълго време, също има някои малки трикове. Кресонът няма да пожълтее, ако го увиете във влажна хартия от вестник. Така увит, може да го поставите в долното отделение на хладилника и да го запазите за още един или два дни. Ако нямате хладилник в момента, просто натопете кресона в чашка със студена вода, до средата на стъблата.

Готвене с кресон

Дългата история на кресона е интересна и разнообразна. Важно е да знаем, че кресонът е много нетраен, затова го използвайте веднага след като го купите. В английския двор някога са наричали растението „хлябът на бедняците” заради традицията хората от работническата класа да закусват сутрин със сандвич с кресон или само с кресон, ако е нямало хляб.

Днес кресонът е обикнат за приготвянето на доста супи или салати в съчетание със зехтин и оцет. Кресон се използва варен със зеленолистни зеленчуци и с картофи в крем супи. Вкусът и ароматът му подхождат отлично на салати с авокадо и сосове за риба, както и за украса с печено месо и дивеч. Често се използва и за прясна гарнитура към основни ястия. Някои автори наричат кресона - природна суперхрана.

И днес кресон и се използва често в сандвичи. Консумира се като гарнитура към червени меса, риба и птици, в салати или готвен на пюрета. Листата на кресона са сочни с пикантен и свеж вкус, който донякъде напомня на хряна.

Кълновете от градински кресон са вкусни и полезни и можем да си ги отгледаме у дома в саксии по всяко време на годината. Режете листата на кресона като дивия лук и го добавяйте свободно към извара или просто върху филия с масло.

Пролетна салата с кресон

яйца – 6 броя

аспержи - около 30 стръкчета

кресон - 100 г

Супа с кресон

зехтин - 3 с.л

пармезан - 100 г

Начин на приготвяне: Сварете яйцата за 5 минути, изстудете ги, обелете ги и г нарежете на 2 или 4 части всяко. Почистете аспержите, като оставите само бялата им част. След това ги сварете в подсолена вода за 4 минути или докато станат крехки. Смесете в по-широка чиния аспержите и кресона и отгоре подредете яйцата. Поръсете със зехтин, малко сол и черен пипер и настърган пармезан.

Ползи от кресона

Кресонът е известен като лек за язви по кожата, дезинфекцира устната кухина и храносмилателния тракт. Трябва да присъства в менюто на бременни жени и на деца. Не може да се прекалява с него, тъй като е силно диуретичен - стимулира отделянето на урина и така помага за очистването на организма от токсини. Подпомага добрата работа на бъбреците, улеснява уринирането и облекчава проблемите с пикочния мехур.

От векове в различните култури кресонът се е използвал и за разбиване на камъни в бъбреците или пикочния мехур В древността се е използвал като билка за сън, която успокоява нервната система. Индианците от Северна Америка използвали кресона при болки в бъбреците и черния дроб и за разбиване на жлъчни камъни. В Англия по време на кралица Виктория, преди портокалите да станат достъпна стока, кресонът се е консумирал като средство за предпазване от скорбут.

Кресон се препоръчва при намалена функция на щитовидната жлеза, заради съдържанието на йод. Притежава антиоксидантно действие и стимулира храносмилането. Кресонът се използва за подобряване на отделянето и потока на жлъчката, която подпомага работата на черния дроб, за облекчаване на болки в жлъчния мехур, а е известно, че е полезна и за храносмилането. Високото съдържание на желязо в кресона е полезно при анемия, а заради желязото в съчетание с фолиевата киселина, на която също е богато, прави растението много подходящо за бременни жени.

Кресонът е отлична храна за физически изтощени хора. Богат е на антиоксиданти и потиска стреса при високо натоварване и допринася и за максимизиране на ползата от натоварените тренировки. Дори малки количества кресон веднага повишават нивото на антиоксидантите в тялото. Непосредствено преди натоварването кресонът ще ви предпазят от негативните последици на интензивното спортуване.

Кресон

Кресонът е най-богатият природен източник на специфично етерично синапено масло фенилетил изотиоцианат (PEITC), което при опити с животни и по-късно с хора, показва, че се бори с раковите клетки. Кресонът може да намали риска от рак на гърдата и рак на простатата.

Разкрасяване и отслабване с кресон

Още прочутият английски билкар от 17 век - Никълъс Кълпепър, препоръчвал горчивия, леко лютив и възбуждащ вкус на кресона за „изчистване на лицето” от пъпки и петна. Днес кресонът е много ефективно средство за премахване на лунички и за красива коса.

Кресон се влага в някои видове козметични продукти. Освен, че подобрява вида на кожата и ноктите, той преборва обриви и екземи. Знае се, че французите най- вероятно са премахвали луничките и „изтривали” пигментните петна със сок от кресон, който има силно избелващо действие.

Кресонът може да ви помогне да отслабнете, защото е нискокалоричен зеленолистен зеленчук. Той може да бъде основна съставка на различни диети. Освен това 85% от калориите в кресона са под формата на протеини, което е изключително голямо количество.

Включвайки редовно кресон в менюто си, вие ще забързате метаболизма, ще подобрите физическата си издръжливост, а допълнително „магическото растение” ще ви помогне да изхвърлите излишните течности от организма, защото е чудесен антиоксидант.

Рейтинг

5 5
4 5
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Феро
Феро
26.02.2016 14:42
От къде мога да си го поръчам?
3
0
Тити
Тити
20.09.2013 17:50
Информацията е отлична.А от къде може да се закупи или поръча? И дали може да се суши и използва след това?
11
1
Горилата
Горилата
20.03.2013 23:40
Добра информация , има отговори на всички мои въпроси...... Благодаря.
0
0