Кервел

Кервел

Кервелът /Anthriscus cerefolium/, наричан още див керевиз, шушан или азмацуг представлява нежно едногодишно растение, което е близък роднина на магданоз. Кервелът е в едно семейство с целината, моркова и магданоза – семейство Сенникоцветни. Достига височина до 40-60 см. Цъфти от месеците април-юни с красиви сребристобели цветчета. Когато кервелът узрее, листата стават пурпурни на цвят и накрая бронзови. Тогава те вече губят острия си вкус, затова използвайте само зелените листа.

За разлика от повечето подправки, кервелът вирее в хладни, сенчести и влажни места. Развива се добре на открити площи и в дълбоки саксии, защото коренищата са дълги.

Кервелът се свързва с Възкресение Христово, защото ароматът му много надобява на смирна, а ранните му пъпки символизират възраждането. Растението традиционно се използва по Великден в някои райони на Европа – яде се като част от празничната церемония на Велики Четвъртък. Кервелът е бил познат като подправка за супа още на древните гърци и римляни.

Състав на кервел

Свежите зелени листа на кервел съдържат големи количества ароматни етерични масла, витамин С, минерални вещества, магнезий, гликозиди и каротин.

Градински кервел

Избор и съхранение на кервел

Кервелът може да се закупи в сушен вид. Подправката трябва да се съхранява на сухо и хладно място, далеч от директна слънчева светлина. Ако се съхранява в найлонов плик и хладилник, прясната подправка може да издържи до една седмица. Един от начините да запазите невероятния аромат на кервела е като го поставите във винен оцет.

Кервел в кулинарията

Ароматът на кервел наподобява този на анасон. Най-приятен аромат имат младите листенца на растението, докато сушените са загубили голяма част от своя аромат. Заради сладникавия анасоноподобен аромат, кервелът много често се използва за овкусяване на супи и салати. В горещи ястия кервелът трябва да се добави непосредствено преди тяхното поднасяне. Съвсем малко количество от подправката е достатъчно за овкусяване.

В някои ястия от северноамериканската кухня листенцата на кервел се използва за овкусяване на птици, запечени на грил, риби и ястия с яйца. Във френската кухня кервелът се използва много често през пролетта – младите зелени листа се смесват с извара или меко сирене ([камамбер например) и масло. С полученото зелено масло се мажат филийки с черен хляб.

Често листата на кервел се добавят в сосове за риба, ястия от птици, картофени супи, агнешко и шилешко месо. Кервелът придава много приятен аромат и вкус ястия със зелена салата, грах и домати. Подходящ е за овкусяване на моркови, яйца и аспержи.

Кервел и мерудии

Кервелът се съчетава много добре с други подправки като естрагон, босилек и магданоз. Някои готвачи наричат тази подправка „магданоз на гастронома“. Кервелът е основна съставка във френската смес „фин ерб“. Това е обобщаващо наименование, с което френските кулинари обозначават смес от ситно нарязани магданоз, лук резанец, кервел и естрагон.

Подправките са в равни количества. Възможни са различни вариации на тази смес, но първите три подправки трябва да пристъстват задължително. В Норвегия и Франция кервелът много често се сервира и като гарнитура към ястия.

Ползи от кервел

Комбинация от глухарче, кервел и кресон е изключително полезна за подсилване на организма през зимата, когато липсата на витамини е най-силна. Както голяма част от лечебните растения, така и кервелът е полезен при лениви черва. Когато е приготвен на чай може да се използва за овлажняване на очите.

За целта залейте 1 с.л. прясно нарязан кервел с 1 ч.ч. вряла вода и оставете да се запарва около 10 минути. Когато отварата се охлади намокрете малко памук и наложете върху затворени очи за 10 минути. Кервелът понижава кръвното налягане и има добро диуретично действие.

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес