Магданоз

AdminAdmin
Администратор
94642k
Магданоз

Магданозът е чудесно средство за изцеление и питателна храна. Повечето хора не осъзнават тези му качества и смятат, че растението се използва главно за декоративна гарнитура. Продължавайте да четете и ще научите за ползите и качествата на магданоза.

Двата най-популярни вида магданоз са къдравия магданоз и италианския плосколистен магданоз. Италианският сорт е по-ароматен и по-малко горчив на вкус, отколкото къдравия. Съществува и друг вид магданоз, известен като вкоренена ряпа (или сорт Хамбург), който се отглеждат поради своите корени, наподобяващи корен на репей. Магданозът принадлежи към семейство сенникоцветни.

Произходът на магданоза води началото си от Средиземноморския регион на Южна Европа. Докато е бил култивиран в продължение на повече от 2000 години, магданозът е използван повече като лекарство, отколкото като храна. Древните гърци са считали магданозът за свещен и са го използвали не само за украса на победителите в атлетичните състезания, но също така и за декориране гробниците на починалите. Практиката за използване на магданоза като гарнитура действително има дълга история, която води началото си от цивилизацията на древните римляни.

Хората са започнали да консумират магданоз като подправка по някое време през Средновековието в Европа.

В някои страни къдравият сорт е по-популярен. Това води началото си от древните предпочитания към този вид, тъй като хората са оприличавали плосколистния магданоз на вид отровна трева.

Пресен Магданоз

Сортове магданоз

В нашата страна най-разпространени са три основни сорта магданоз - сорт Фестивал, сорт Берлински и сорт Местен.

Берлински - магданозът от този сорт е с добре развита листна розетка и отлични вкусови качества.

Фестивал - образува буйни, едри и много добре разлистени розетки. Листата му са ароматни и гладки, но леко груби. Това е ранен сорт магданоз, има отличен пазарски външен вид.

Местен - листата на този магданоз са гладки, ароматни и нежни, отлични са за салата и консервиране на буркани.

Състав на магданоза

Магданозът е сред малкото на брой храни, които съдържат измерими количества оксилати, естествено съдържащи се вещества в растенията, животните и хората. Когато оксилатите станат прекалено концентрирани в телесните течности, те могат да се захаросат и да причинят здравословни проблеми. Поради тази причина хора с вече съществуващи и нелекувани проблеми с бъбреците или жлъчката трябва да избягват консумацията на магданоз.

Магданозът е отличен източник на витамин А, витамин С и витамин К. Той е добър източник на желязо и фолати.

Летливите маслени компоненти на магданоз включват миристицин, лимонен, юджинол и алфа-тюжен. Съдържащите се в магданоза флавоноиди са апиин, апигенин, крисоериол и лутеолин. Именно тези два вида необичайни компоненти /летливите масла и флавоноидите/, съдържащи се в магданоза, предоставят уникални ползи за здравето.

Избор и съхранение на магданоз

Винаги когато е възможно, е необходимо да се избира пресен магданоз пред сушената му форма, тъй като е с по-добри вкусови качества. Трябва да се избира свеж магданоз, който е с наситен зелен цвят и изглежда свеж и хрупкав. Необходимо е да се избягва този, чиито лиса са увехнали и пожълтели. Пресният магданоз е необходимо да се съхранява в хладилник в найлонов плик.

Плосколистният магданоз може да се съхранява също и като се изсуши. Преди сушене магданозът се почиства добре от пожълтели, завехнали и изгнили листенца. След това добре се измива под студена течаща вода. Магданозените стръкчета се оформят на китки, които се закачата да се сушат в сухо проветливо помещение.

Не се препоръчва сушенето на магданоз на слънце или под директна слънчева светлина, защото под действие на слънчевите лъчи той се натрошава и губи цвета си. Веднъж изсушен, той трябва да се съхранява в плътно затворен съд на хладно, тъмно и сухо място. Добре изсушеният магданоз при леко стискане трябва да се превръща в малки парченца.

Къдравият магданоз се съхранява по-добре чрез замразяване, а не чрез изсушаване. За целта, магданозът се измива много добре, нарязва се на ситно, и се пълни в пликове за фризер, които се слагат и се замразяват. През първите 2 часа пликовете се вадят няколко пъти и се разтърсват, за да не залепват. Нарязаният магданоз може да бъде съхранен и в кутия от сладолед поставена във фризера.

Кюфтета с магданоз

Магданоз в кулинарията

Магданозът е универсална подправка, която се използва във всякакви ястия - супи, яхнии, салати, месни и зеленчукови гозби. В отделни случаи магданозът се превръща в главно действащо лице - когато е паниран, при магданозените кюфтенца или в салата Табуле. Като цяло той рядко се подлага на по-продължителна термична обработка и най-често се слага в последните минути на готвенето или след самия му край.

Ползи от магданоза

Летливите масла в магданоза и по-специално миристицинът, е доказано че възпрепятства образуването на тумор и в частност, формирането тумор в белите дробове.

Флавоноидите, съдържащи се в магданоза и по-специално лутеолинът, е доказано, че функционират като антиоксиданти, които се съчетават със силно реактивните кислород-съдържащи молекули (наречени кислородни радикали) и помагат за предотвратяването на кислород-базирани увреждания на клетките.

Магданозът е добър източник на фолиева киселина, която е един от най-важните В витамини. Макар да играе много роли в организма, една от нейните най-важни роли е по отношение на сърдечно-съдовите заболявания. От там идва необходимостта от нейното участие в процеса, чрез който тялото конвертира хомоцистеина в доброкачествени молекули.

Магданозът е изключително полезен при лекуването на различните очни заболявания. Възпаления на роговицата на очите, катаракта, конюнктивит, офталмията във различните и форми се лекуват с пресен сок от магданоз, смесен със сок от целина и цикория.

Храните, богати на витамин C, като магданоз, осигуряват на хората защита срещу възпалителен полиартрит, форма на ревматоидния артрит, включваща две или повече стави.

Магданозът се препоръчва при жените с нарушена менструация.

Магданоз

Отслабване с магданоз

Оказва се, че магданозът е една от най-добрите зелени подправки за отслабване. Сокът и отварата от магданоз са много ефективни по отношение на свалянето на излишните килограми, така че не се колебайте да си ги приготвите.

За сока от магданоз са ви необходими шепа от зелената подправка, лимон, стъбла целина, малко моркови и краставици. Всичко се пасира с малко вода и сокът се изпива веднага.

Сокът от магданоз значително подпомага храносмилателната система, ускорява обмяната на веществата и стимулира метаболизма. Сокът от пресен магданоз дори намалява лошия холестерол, помага за намаляване на размера на приетите порции.

Отварата от магданоз също е много полезна. Тя трябва да се приема продължителен период от време, за да помогне за намаляване на излишните килограми. Това важно свойство се дължи на отводняващото действие, с което магданозът е добре известен. В много случаи излишните килограми се дължат на задържани течности в резултат на предменструален синдром, прием на някои лекарства, както и наличието на много сол в диетата.

Отварата от магданоз помага за извеждане на излишната вода, но все пак е хубаво да се направи консултация с лекар преди пристъпване към редовния ѝ прием.

За да си приготвите отвара от магданоз, сложете на котлона тенджерка с вода на котлона. След като заври, добавете около 1/4 ч.ч. магданозени листа. Варете отварата в продължение на 5 минути. Прецедете и е готова. Може да се пие както топла, така и в охладен вариант.

Вреди от магданоза

Въпреки че магданозът е много полезен и тонизиращ, бременните трябва да внимават с него. Прекомерната му употреба може да причини приток на кръв към матката и да предизвика аборт.

Оказва се, че магданозът може да е вреден за хората, ако престои прекалено дълго време в салатата. В него се съдържат нитрати, които започват да се отделят след определен период от време и ако се изядат, могат да причинят раздразнения в стомаха. Затова е най-хубаво магданозът да се консумират пресен и по-възможност - домашно отгледан.

Ако все пак ви се налага да си купувате магданоз от магазина, най-добре го накисвайте в студена вода преди да го използвате. Така ще премахнете нитратите и другите вредни примеси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.2
59
45
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Николина Панчева
много го използвам не само като подправка имам замразен в хладилника . .сега ще споделя своя идея как да изпозваме маганозените дръжки . аз обикновенно ги добавям към смутита си но не всеки има блендер .и си правя зеленчувов болон . дръжки от магданоз обелки от лук и морови може и дръжки от босилек и други подпавки се измиват и се поставят в тензух и се варят малко . след това като изстине се слага в формичките за лед и св замразява .като се готви се добавя към храната .
3
0
мария
мария
18.09.2013 11:01
в България имаме видовете магданоз !Нямаше нужда от правенето на реклама на други страни !Вбългария използването на магданоз е голямо и е ежедневие !Не само за декорация !
7
1
galia
galia
10.06.2013 20:38
Предлагам Ви една много лесна и апетитна салата с магданоз.Така едновременно ще получавате всички важни за организъма ви вещества и едновременно ще разнообразите вашето меню. Вземаме 1 връзка магданоз,измиваме я, нарязваме на ситно, натрошаваме сирене /грамажа по желание/, сока от 1/2 лимон и зехтин. С вилица намачкваме магданоза и сиренето до получаване на еднородна смес. Да Ви е сладко. И всеки ден да консумирате такава салата няма да ви навреди,даже обратното :)
10
0
Н.Кодиков
Н.Кодиков
02.04.2012 09:08
Вкусовите качества са неоспорими,лечебните своиства са доказани уотребяваите го в нормални количества,като подправка и лекарство .
2
2