Как да проверим дали са отровни гъбитеНо освен вкусни, гъбите могат да са и опасни, особено ако сте решили да си ги наберете сами. Някои отровни гъби предизвикват разрушаване на органите, което е необратимо....
Гъбите кладница имат ли отровен двойник?Смята се, че гъбите кладници нямат отровен двойник.
Гъбата не притежава мирис и вкус, но когато се сготви е много вкусна. Гуглата на кладницата има тънко и езиковидно начало, но по-нататък става плоска и разперена....
Ядливи и отровни гъбиМного от гъбите са смъртоносни и дори усилията на лекарския екип не могат да поправят грешката на гъбаря. Трябва доста опит, за да се разпознаят ядливите от отровните гъби....
Пачият крак има ли отровен двойник?Вкусните ядливи гъби имат свои отровни двойници, което може да доведе до лоши последици за неопитните гъбари и да завърши дори със смърт....
Как да замразим нахутЕто как да замразите нахут и да го ползвате веднага, щом ви се прииска да хапнете кюфтенца от нахут, яхния с нахут или друго ястие....
Яхния Да си оближеш пръститеДобавям нарязаните на не много едро картофи, заливам с малко вода да се задушат, прибавям магданоз и подправките.
Разбърквам и местя в тенджера, заливам с топла вода да покрие картофите....
Тригуни Да си оближеш пръститеПечем на 200 градуса в загрята фурна за 15 минути. Предварително се сварява сиропът от захарта и водата и се оставя да се охлади....
Отровните гъби: Петниста мухоморкаЕдин от членовете на голямото семейство на отровните гъби мухоморка е Петнистата мухоморка или още наричана Пантерка.
Може да я видите от края на пролетта до oктомври месец....
Смръчкулата има ли отровен двойник?По този начин можете да сте спокойни, че консумирате ядливи гъби и няма риск от натравяне. Ядливите гъби и техните двойници много си приличат и само опитни гъбари могат да ги различат....
Манатарките имат ли отровен двойник?Преди и вие да напълните кошницата си с гъби обаче, трябва да сте сигурен, че те не са отровни. Манатарката има не един, а два отровни двойника – дяволска гъба и пурпурночервена манатарка....
Масловката има ли отровен двойник?Масловката е сред малкото ядливи гъби, която няма отровни двойници. Това я прави особено предпочитана от гъбари и кулинари, които без притеснения приготвят вкусния ястия с нея....
Как да познаем истинските биохраниЗа да си купуваме истински „био” и "еко” неща, трябва да знаем какво да търсим като надпис на етикета:
1. Ако искате да си купите биопродукти, на етикета на стоката трябва изрично да е упоменато, че стоката е „био”....
Как да познаем лъжливия апетитАко имате чувството, че усещате вкуса на храната в устата си, това се дължи на факта, че имате нужда не да заситите организма си, а да се насладите на вкуса на храната.
Лъжливият апетит може да бъде контролиран....
Как да познаем хубавото сирене?Цена на сиренето
Колкото по-висока е цената на сиренето, толкова по-голяма е вероятността то да е истинско. Няма как да очаквате сирене, което се продава на около 3-4 лв. за килограм, да е качествено....
Какаов сладкиш Да си оближеш пръститеОставя се да изстине, нарязва се на парчета и се сервира сиропираният сладкиш.
Този какаов сладкиш да си оближеш пръстите е явно повече от вкусен....
Как да си направим домашна юфкаОхладеното тесто разделете на малки топки, поръсете ги с малко брашно и ги притеснете, така че да могат да минат през машинката за паста....
Свински ребърца Да си оближеш пръститеРебрата се измиват хубаво и се слагат в подходяща тенджера с вода (да ги залее), бахара, черния пипер, кромида-обелен и срязан на 4 и солта (който има тенджера под налягане, е за предпочитане - става по-бързо)....
Да съхраним гъбите за зиматаИзсушаването на гъби по естествен начин е след почистването им да ги нанижете на здрав конец и да ги окачите на достатъчно проветриво място докато изсъхнат напълно....