Масловката е сред малкото ядливи гъби, която няма отровни двойници. Това я прави особено предпочитана от гъбари и кулинари, които без притеснения приготвят вкусния ястия с нея.
Тази непретенциозна гъба принадлежи към семейството на манатарките, но за жалост не притежава техните вкусови качества и изтънчен аромат.
Младите масловки имат бяло месо, което става по-жилаво с възрастта. Гуглата е покрита с доста жилава кожица, която при влажно време е покрита със слуз.
Можете да намерите масловките от пролетта до първите есенни слани. Гъбата предпочита младите иглолистни гори. Все пак преди да напълните кошницата с масловки трябва да имате предвид, че те растат заедно с някои неядливи гъби, чиято консумация може да предизвика стомашен дискомфорт.
Вижте също кога се берат масловките, как се съхраняват масловки и как можете да изсушите масловки в домашни условия.
Коментари