Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Кадифен гъбен сос с уникален вкусКадифен гъбен сос с уникален вкус
08 Август
Уникално вкусен, кадифен гъбен сос, който приготвих към свински пържоли. Изчистените и нарязани гъби слагам в сух тиган и готвя до изпаряване течността, която пускат. Добавям малко масло и капки олио....
Кадифен коктейл с три вида сладоледКадифен коктейл с три вида сладолед
06 Май
Сметановият сладолед се разделя на две и едната половина се смесва с разтворимото кафе. Във високи термоустойчиви стъклени чаши се слага по малко от трите вида сладолед. Отгоре се излива от загрятото еспресо и се украсява...
БобБоб
02 Септ.
Фасулът е общо наименование на група бобови растения. Познат е под наименованието боб. Бобовите растения играят значителна роля в човешката история. Те са първата култура, която еволюира, когато ловците и номадските племена...
Тонка БобТонка Боб
05 Февр.
Тонка боб (tonka beans) е името на интересно растение от тропическите джунгли, чиито шушулки се използват като подправка. У нас тонка боб не се радва на голяма популярност и сравнително рядко се използва в приготвянето на...
Смилянски бобСмилянски боб
09 Юни
Смилянски боб е една от малкото български храни, които са защитени с патент за словна марка, касаеща неговото отглеждане в областта на горното поречие на река Арда. Местните жители наричат този боб фасульовица. Традициите...
Черен бобЧерен боб
19 Септ.
Фасулът е растение от семейство Бобови. Родината му е Южна Америка, но може да се отглежда навсякъде. Култивиран е още преди инките, а в Европа е пренесен по време на една от експедициите на Христофор Колумб. Заради високия...
Боб мунгБоб мунг
14 Септ.
Боб мунг или папуда представлява семето на растението Vigna radiata. То се отнася към семейство Бобови /Fabaceae/. Във Франция го наричат fèves germées, в Гърция - rovitsa (ροβίτσα), а в Турция - mash filizi. Вирее в Индия...
Боб адзукиБоб адзуки
14 Септ.
3
Бобът Адзуки /Azuki bean/, познат още като червен азиатски боб, е изключително вкусен представител на семейство Бобови. В Япония дори го наричат цар на бобовите растения. Адзуки /азуки/ е основна култура в Китай и Япония,...
Гледане на бобГледане на боб
13 Януари
Фасулът е растение от семейство Бобови. Отглежда се като домашна култура за прехрана по целия свят. Но не се използва само за това. В много държави се практикува гледането на боб. Един от най-популярните методи за...
Съхранение на бобСъхранение на боб
17 Март
Бобът е култура, оцеляла през хилядолетията. Тя е изиграла важна роля в изхранването на двата континента между Атлантическия и Тихия океан. Редица археологически изследвания доказват, че още през шесто хилядолетие пр.н.е...
Натурални ексфолианти за кадифена кожаНатурални ексфолианти за кадифена кожа
06 Март
Тялото ще придобие приятна кадифена структура и еластичност. Да изглеждаш красива - винаги е приятно!...
Как да приготвим кадифен сметанов сосКак да приготвим кадифен сметанов сос
02 Май
Продължете да добавяте сметаната, докато сосът започне да придобива кадифена текстура....
История на тортата Червено КадифеИстория на тортата Червено Кадифе
27 Окт.
Съвременните рецепти за приготвянето на тортата Червено Кадифе отдавна вече са изключили приготвянето ѝ с помощта на естествени оцветители като цвеклото....
Как се хвърля боб?Как се хвърля боб?
20 Януари
Гадаенето на боб или т.н. хвърляне на боб е древна техника за ясновидство, която някои казват, че идва от Турция, други от Египет. За разлика от много други видове гадания, този метод всъщност не е толкова труден. На...
Как да консервираме бобКак да консервираме боб
25 Май
Консервирането на боб би ни спестило много време, а и по този начин ще имаме подръка почти готова манджа, когато бързаме. Можете да консервирате както бял боб (стар фасул), така и зелен боб. Ако решите да консервирате...
Отглеждане на смилянски бобОтглеждане на смилянски боб
28 Февр.
Едрият боб, известен като смилянски, е основна култура за региона на Смилянското корито. Почвата в този район е песъчлива. Подготовка на земята започва на есен с изораването и напролет с торенето и правенето на вода....
Готвене на боб МунгГотвене на боб Мунг
08 Април
Боб Мунг е традиционна източноазиатска бобова култура. Характерен за него е лекият орехов привкус. Може да се консумира самостоятелно, но и да се добавя в различни ястия – супи, яхнии, пюрета, или да се използва като гарнитура...
Готвене на смилянски бобГотвене на смилянски боб
09 Август
Кралят на любимата култура у нас – бобът, несъмнено е Смилянският боб. Той се готви по стара родопска рецепта. Истинският Смилянски боб се отглежда в с. Смилян. На пазара обаче с името Смилянски боб се обозначават и култури...
Великите готвачи: Боб БлъмърВеликите готвачи: Боб Блъмър
01 Май
Днес ще ви запознаем с един от най-ексцентричните готвачи, а именно Боб Блъмър. Роден през 1962 година в Монреал, Канада, животът на Боб не се развива както на повечето готвачи, които познаваме от телевизионния ефир....
Как да засадим бобКак да засадим боб
06 Дек.
Да си отгледате сами боб в градината, има няколко предимства: лесна грижа, обогатяване на почвата с азот, студоустойчивост. Но за това трябва да знаете как да засадите боб, какви са моделите на отглеждане и някои други тънкости...
Македонци свариха боб за ГинесМакедонци свариха боб за Гинес
10 Август
1
Най-голямата бобена чорба свариха в македонското село Сарчиево край Щип. Гозбата бе вписана в книгата с Рекордите на Гинес. Любопитното е обаче, че селцето-рекордьор се състои само от четири къщи, а обитателите му...
Диета с боб и лещаДиета с боб и леща
15 Януари
Ако трябва някак да дефинираме идеалната диета, то тя трябва да бъде лесна за изпълнение, да не изисква усилията, присъщи на гладуването и да постигне основната си цел. Ако бъде съставена от вкусна и приятна храна, още...
Боб Лима - характеристики на сортаБоб Лима - характеристики на сорта
14 Юли
На пазара има изключително разнообразие от сортове боб. В тази статия ще ви разкажем за боб Лима. Този сорт боб има няколко наименования, най-известното от които е Лима. Едно от наименованията, с които можете да го срещнете...
Да си панираме смилянски бобДа си панираме смилянски боб
03 Август
Смилянският боб е сред малкото български храни, защитени с патент за марка. Той се отглежда в областта на горното поречие на Арда, където е по-известен като фасульовица. Този вид традиционен български боб се отглежда...
Вкусни рецепти с боб адзукиВкусни рецепти с боб адзуки
29 Юли
Боб адзуки е познат още като червен азиатски боб. Той е популярен в Япония, където се използва за приготвяне на червена бобена паста. Перфектен е за салати, ястия с ориз, цял или смлян на брашно. За целта бобът...