Боб адзуки е познат още като червен азиатски боб. Той е популярен в Япония, където се използва за приготвяне на червена бобена паста. Перфектен е за салати, ястия с ориз, цял или смлян на брашно.
За целта бобът се накисва за 12 часа в много вода. Водата се сменя, вари се 30-40 минути и накрая се добавя сол. Подправя се с чубрица или царевица на вкус. Ето някои интересни и вкусни рецепти с боб адзуки:
Салата с боб Адзуки
Необходими продукти: 250 г боб Адзуки, 2 домата, 1 краставица, 3 моркова, 2 зелени чушки, 1/2 връзка магданоз, 1 авокадо, 10 маслини без костилки, хималайска сол, зехтин, 1 лимон, тиквени семки.
Начин на приготвяне: Бобът се сварява. През това време в купа на малки парчета се нарязват краставицата, доматите, морковите, чушките, маслините, магданозът и авокадото. Когато бобът е готов, се изплаква със студена вода и се добавя към нарязаните зеленчуци. Овкусява се със зехтин, сока от лимона и сол на вкус. Разбърква се добре. Преди сервиране се поръсва с тиквените семки или други семена по избор.
Боб адзуки с подправки
Необходими продукти: 180 г боб адзуки, 1/2 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 кръгче джинджифил, 1/2 кафена лъжичка куркума, клонче мащерка (чубрица или джоджен), сол, черен пипер, олио
Начин на приготвяне: Бобът се слага в тенджера под налягане, заедно със студена вода, колкото да покрие. Добавя се 1 с.л. олио. Когато кипне, температурата се намалява и се вари на бавен огън около 30 минути.
През това време лукът, чесънът и джинджифилът се изчистват и нарязват на ситно. Смесват се с куркумата и пипера и се прибавят към сварения боб. Ако се наложи се добавя вода и продължава да се вари, като се разбърква от време навреме.
Киноа с боб адзуки
Необходими продукти: 200 г киноа, 200 г предварително накиснат боб адзуки, 2 големи зелени чушки, 1 голяма тиквичка, 1 глава зелен лук с листата, 20-25 г лющен био коноп, 1 с.л. лютиво къри, 2 с.л. микс от водорасли, хималайска сол
Начин на приготвяне: Предварително накиснатият боб се вари за около 45 до 60 минути в подсолена вода. Когато омекне се сваля от огъня и се прецежда през гевгир. Изплаква се добре с хладка вода и се оставя да се отцежда в гевгира.
Зеленият лук, тиквичката и чушките се нарязват на ситно и се задушават в дълбок тиган във вода и лютиво къри. През това време киноата се сварява в съотношение 1 част киноа 2 части вода.
Когато се развари и зеленчуците са задушени, се смесват. Добавя се адзукито и се разбърква хубаво. Преди да се сервира се овкусява със сол и се гарнира с лющен коноп и водорасли.
Коментари