Често можете да чуете да наричат киноата царица на зърнените култури. Това се дължи на уникалния ѝ състав, който съчетава в себе си всички незаменини аминокиселини, има висока протеинова балансираност, няма глутен и освен това е изключително вкусна.
Въпреки че киноата е традиционна храна на коренното население на Южна Америка, напоследък става все по-популярна и у нас и все повече домакини търсят рецепти с киноа.
Обикновено в повечето рецепти киноата се сварява, като тя спокойно може да бъде използват като заместител на ориз, кускус или булгур.
Варенето на киноа е доста лесто. Първо задължително зърната киноа се изплакват под течаща вода много добре, слез което се заливат с вода в съотношение киноа/вода 1:2. Времето за варене на киноа е около 15-20 минути на слаб огън, като през това време зърненото растение увеличава 4 пъти обема си.
Ако и вие сте от онези кулинари, които сте решили да сложите на трапезата си ястия с киноа, можем да ни предложим рецепти за салата с киноа, кюфтенца от киноа и дори салата табуле с киноа.
Коментари