Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Камут - древноегипетското житоКамут - древноегипетското жито
15 Август
Друга отличителна черта на камута е фактът, че не съдържа глутен. Това го прави алтернативен вариант за всички, с непоносимост към глутена....
Фокача с брашно от спелта и лимецФокача с брашно от спелта и лимец
11 Дек.
Сложете фокача с брашно от спелта и лимец да се пече в загрята фурна на 230°С за 20-25 минути до готовност....
Сладка спелта (сладко жито)Сладка спелта (сладко жито)
21 Дек.
Оставете спелтата във водата, докато изстине. Прецедете свареното жито/спелта и добавете всички останали съставки. Разбъркайте всичко много добре. Съхранявяйте сладката спелта (сладко жито) в кутия в хладилник....
Спанак с камутСпанак с камут
08 Септ.
Сварете камута според инструкциите на опаковката (може да отнеме между 90 минути и 2 часа). Отцедете го и сипете в дълбока купа. Добавете спанака, обелените и нарязаните мандарини и червения лук....
Жито за раздаване на ЗадушницаЖито за раздаване на Задушница
24 Февр.
След което поставете житото в тава, поръсете със смлените на по едро бисквити и орехи, настърганата кора на лимона, ванилиите и добавете стафидите (те поемат излишната влага и омекват)....
КамутКамут
19 Август
Брашното от камут може да се комбинира с други брашна /например камут и пшеница в съотношение 1:3/. Най-добре се комбинира с брашно от овес, спелта, ечемик, пшеница....
Каква е разликата между Спелта и Лимец?Каква е разликата между Спелта и Лимец?
25 Юли
Това е една от причините да е забравен този сорт пшеница и да се култивира на много малко места по света от алтернативни земеделци, и то предимно като устойчиво жито за храна и посев....
СпелтаСпелта
20 Февр.
Спелта /Triticum spelta/ е вид древна пшеница, която в България е наричана още динкел. Спелтата е позната от най-дълбока древност и е наричана „житото на фараоните“....
ЛимецЛимец
28 Февр.
4
Замяната на продуктите от обикновено жито с такива от лимец спомага за подобряването на кръвните показатели и поддържането на тъканите в добро общо състояние....
Как да варим жито и лимец?Как да варим жито и лимец?
19 Ноем.
Когато приготвяте лимец за житния режим на Дънов, например, се препоръчва да го сложите за една вечер в термос със завряла вода и после директно да го консумирате. А дали да накисваме житото и лимеца?...
Салата с жито по румънскиСалата с жито по румънски
21 Май
Сварете житото, завийте тенджерата в одеяло или двойно сгъната хавлиена кърпа и го оставете за няколко часа да нацъфти....
Кулинарна употреба на камутКулинарна употреба на камут
20 Януари
Камут е най-новата суперхрана. Името идва от Древен Египет, където този сорт пшеница е бил известен преди хиляди години. Той наподобява лимеца, като до днес е запазил непокътнати своите хранителни качества....
Лападови сарми с ориз и жито на фурнаЛападови сарми с ориз и жито на фурна
01 Май
Разбъркваме и след 2-3 минути сипваме измитите и по желание предварително накиснати ориз и жито....
Жито за ЗадушницаЖито за Задушница
03 Март
Вареното жито е готово за поднасяне....
Кулинарна употреба на спелтаКулинарна употреба на спелта
07 Дек.
Спелтата е сорт жито, познат още като житото на фараоните. Въпреки че тази култура била позната още в Древен Египет, най-много находки, свързани с нея, могат да се открият в Европа....
Каму камуКаму каму
20 Февр.
Вреди от каму каму Могат да се приемат по 30 г каму каму, не повече от три пъти дневно. Внимавайте с дозите каму каму, защото при предозиране може да се появи диария....
Жито по сватбарски от Троянския крайЖито по сватбарски от Троянския край
03 Септ.
1
Житото измийте и сварете до омекване и леко разпукване на зрънцата....
Жито с гъбиЖито с гъби
06 Февр.
Жито с гъби е подходящо блюдо за основно ястие или за гарнитура. Сервирайте, докато е топло. Насладете се на ароматни гъби със здравословни житни зърна....
Варено жито за ЗадушницаВарено жито за Задушница
11 Ноем.
1
Приготвянето започва вечерта преди Задушница или вечерта преди датата на панихидата. 1. Житото се измива добре на течаща вода. 2....
Варено жито за десертВарено жито за десерт
28 Дек.
1
Житото се залива с вода и се вари на умерен огън до омекване и се напука. Сваля се от огъня и се захлупва с капак да престои половин час....
Варено жито за поменВарено жито за помен
12 Юли
3
Житото приготвено по този начин има много приятен лимонов аромат....
Варено жито за поменВарено жито за помен
29 Ноем.
Вареното жито за помен се сипва в чаши и се раздава....
Варено жито за ЗадушницаВарено жито за Задушница
27 Ноем.
За Задушница се раздава варено жито за помен на починалите близки. Житото се измива добре, залива се със студена вода и щипка сол. Вари се на умерен огън, като образувалата се пяна се маха с решетъчна лъжица....
Алтернатива на успокоителнитеАлтернатива на успокоителните
28 Ноем.
Може би един от най-привлекателните аспекти на билковите успокоителни пред съвременните фармацевтични продукти е фактът, че се използват само натурални съставки. Билките, използвани като успокоителни, са изключително ефективни...
Характеристики на брашното от спелтаХарактеристики на брашното от спелта
12 Март
Такава култура е спелтата, която е предшественика на днешната пшеница. Тъй като спелтата навлиза в хранителната диета на хората като алтернативна полезна храна, информацията за нея е необходимост....