Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Пържена бозалъшка гъбаИзчистваме и измиваме гъбите (в тази рецепта гъбата е само една).
Нарязваме я на едри парчета и слагаме да се пържи с малко вода и масло.
Малко по-късно добавяме и нарязания на дребно лук. Позапържват се и се добавят...
15 Май
12
Веган шкембе с гъба кладницаРазтопяваме кокосовото масло, добавяме нарязаните гъби кладница и червения пипер. Задушаваме за около 3 мин.
Прибавяме водата и оставяме да поври за около 20 мин, на тих огън, след което прибавяме сметаната и оставяме...
14 Януари
Булка гъба с масло и сметанаЛукът се нарязва на ситно и се запържва с маслото, добавят се гъбите, нарязани не много дребно, и се задушават за около 20 минути.
След това се слага смачканият чесън, водата и сметаната и отново оставяме за около 20...
31 Окт.
1
Гъба ЕрингиВ голямото семейство на ядливите гъби някои са познати на всички, а други само на любителите на това лакомство, или само на специалистите.
Какво място заемат гъбите Еринги (Eringi, King Oyster mushroom) сред морето от...
10 Април
Дяволска гъбаГъбите са част от забележителна група организми, в която влизат също дрождите и плесените. Това огромно царство е отделно както от растенията, така и от животните и е самостоятелна група организми.
Природата ги е създала...
04 Януари
Гъба ТръбенкаВ гръцката митология е добре познат митът за рога за изобилието. Това е рог от нимфата Амалтея, който има чудно свойство - пълни се с каквото месо или напитка поиска неговият собственик. Неслучайно е символ на изобилието....
21 Април
Гъба ПъстърваГъба пъстърва /Polyporus squamosus/ представлява вид базидиева гъба, позната у нас още с наименованието ястребка. В Русия тя е известна като трутовик чешуйчатый, във Франция - като Polypore écailleux, а в Германия е наричана...
19 Август
Гъба ВиолеткаГъба Виолетката /Lepista nuda/ представлява базидиева ядлива гъба от род Clitocybe и семейство Есенни гъби /Tricholomataceae/. Разпространена е в Северна Америка и Европа. В Русия е популярна с името рядовка фиолетовая....
01 Февр.
Бисерна гъбаБисерната гъба /Amanita rubescens/ представлява базидиева гъба, принадлежаща към род Мухоморка и семейство Мухоморкови /Amanitaceae/. В някои краища на страната тя се нарича още перла и бисерка. Amanita rubescens е разпространена...
30 Януари
Гъба БулкаГъба Булка /Amanita caesarea/ представлява базидиева гъба, принадлежаща към род мухоморка и семейство Мухоморкови. У нас тя е известна с различни наименования. Българинът я знае като яйченик, булница, ченуша, царска гъба...
30 Януари
Сярна гъбаСярната гъба /Laetiporus sulphureus/ представлява вид базидиева гъба. Тя принадлежи към семейство Polyporaceae. При нея плодните тела могат да бъдат обагрени в различни цветове, най-често в жълто или оранжево. Видът е разпространен...
30 Януари
Кефир – уникалната тибетска гъбаКефир произхожда от Кавказките планини в Източна Европа и е тибетска гъба. Смята се, че името произлиза от турската дума keif, което означава добро чувство. Тя е изградена от зърна с различна големина (от ориз до орех ),...
03 Дек.
Неядливите гъби: Сапунена гъбаСапунената гъба може да чуете и под наименованието Сапуненка. Среща се по високите части на планините, широколистните и иглолистни гори и също така в низините. Най-често може да се натъкнете на Сапуненка в края на лятото...
06 Окт.
Непознатите гъби: Гъба АнасонкаГъбата с интересно име Анасонка носи латинското наименование Clitocybe odora и принадлежи към семейство Tricholomataceae - Есенни гъби. Името ѝ се дължи на силната миризма на анасон, заради която някои хора са я нарекли...
17 Май
Непознатите гъби: Гъба ЛисичкаЛисичка е интересно име за гъбка. Непозната е, както много други гъби в България. Нейното латинско наименование е Clitocybe gibba, принадлежи към семейство Tricholomataceae - Есенни гъби. Позната е още под името фуниевидна...
15 Май
Непознатите гъби: Седефена гъбаСедефената гъба в България е наречена още Снежанка. Носи латинското наименование Hygrophorus eburneus и принадлежи към семейство Hygrophoraceae.
Гуглата на седефената гъба е полукълбовидна, когато гъбата е млада и изпъкнала...
11 Май
Непознатите гъби: Бадемова гъбаБадемовата гъба носи интересно име и е вид ядлива гъба, която се среща в нашата страна. Латинското ѝ наименование е Hygrophorus agathosmus, причислява се към семейство Hygrophoraceae.
Гуглата на бадемовата гъба, когато...
03 Май
Ползите от гъба КомбучаДнес сме свидетели на завръщане на интереса към натуралните продукти както по отношение на храненето, така и към лечебните им свойства и качества. Хората все по-често започват да се "обръщат" към природата, търсейки...
05 Май
Декорация на ноктите с гъбаАко искате да си направите лесен и ефектен маникюр в домашни условия, то трябва да знаете, че декорацията с гъба е много лесна, а резултатите са страхотни. Този метод е много подходящ, ако нямате по-специални умения да рисувате...
17 Март
4
Тибетската гъба е мощен афродизиакТибетската гъба или позната като кефир е широко разпространена в Непал, Китай и Русия. Високо ценена е от практикуващите тибетска и китайска традиционна медицина. Според тях е лечебна.
Често я използват за лечение...
07 Април
2
Екстракт от гъба мори ракаДиворастяща и много рядка гъба може да се помогне на медицината при създаването на ефективно лекарство срещу рака.
Кордицепс е торбеста гъба, която се използва в японската и китайската медицина. В гъбата се съдържа кордицепин...
29 Март
Луфа - натуралната гъба за баняЛуфа се наричат популярни натурални гъби и други продукти за баня, използвани за почистване и ексфолиране на кожата. Някои хора смятат, че „напълно естествените“ луфи са направени от морска гъба или изсушен корал поради...
31 Март
Кулинарна употреба на гъба тръбенкаТръбенките не са особено популярни в България и вероятно главната причина за това е, че се срещат много рядко. Ще ги познаете по фуниевидната им форма и тъмния им цвят, като до известна степен те имат прилика и със сивия...
14 Април
Кулинарна употреба на гъба масловкаЗа разлика от печурките и гъбите кладница, по-рядко ще откриете на пазара да се предлагат масловки. Истината е, че те са широко разпространени у нас, като основно тяхно предимство, наред с превъзходния им вкус е, че те...
13 Април
Как се съхранява оцетна гъба?Съхраняването на оцетната гъба всъщност не е трудно. Тя се получава при ферментацията на ябълки, вода и захар при определена температура. Появява се на повърхността на съда, в който се приготвя оцетът.
Оцетната гъба...
17 Септ.