Gotvach.bg»Съвети»Какво съдържа заешкото месо?

Какво съдържа заешкото месо?

Какво съдържа заешкото месо?

Има много видове меса на пазара- пилешко, свинско, телешко, пуешко, заешко и др. Днес ще си говорим по-специално за заешкото месо и за това какво съдържа то в себе си и дали е полезно за нашият организъм. Да отглеждаш и развъждаш зайци е много стара традиция в животновъдството. Не рядко обаче, зайците биват гледани и във вили и домакинства. То притежава добри хранителни свойства. В днешно време се хапва рядко, за разлика от по-стари времена. Заешкото месо е незаслужено позабравено, защото има много полезни качества. Има, разбира се и своите лоши качества, но те са много по-малко от полезните. Преди да решите да го хапвате обаче, трябва да знаете какво съдържа то, какви полезни качества има и колко трябва да се консумира от него.

Състав на заешкото месо

Заешкото месо е едно от най-вкусните и здравословни меса. В него няма никакви мазнини. Съдържа голямо количество протеин, който бързо и лесно се усвоява от тялото. Протеинът е полезен за изграждане на тялото и за неговото добро функциониране.

Месото на заека е богато на ненаситени мастни киселини, съдържа също всички витамини от група В, витамини А, С, Е и РР. В него се съдържат и микроелементи като натрий, хлор, сяра, калций, фосфор, магнезий и калий, които са изключително полезни. Също така заешкото месо е бедно на калории и по-точно в 100 гр месо се съдържат 150 килокалории.

Полезни свойства на заешкото месо

Формирането на мускулите в организма става с помощта на протеин, който се набавя чрез храната. Ето защо заешкото месо играе роля на помощник в този процес, защото както казахме, в него се съдържа голямо количество протеин. От протеина, съдържащ се в заешкото, само 10 % не се абсорбират от тялото, всичко останало отива в организма ни и помага за неговият правилен растеж.

Заекът е подходящ за хора, които държат на своята фигура, защото в него не се съдържат мазнини и поддържа нормално телесно тегло. В заекът не се съдържат тежки метали. Хора, които се възстановяват от операция или имат стомашно-чревни заболявания е хубаво да хапват заешко месо. Защото то не причинява газове и лесно се смила от организма. Когато една жена роди, за първите месеци от храненето на дететто и за качеството на кърмата, лекарите препоръчват на родилките да хапват заешко месо, защото съдържа много витамини и микроелементи, но не води до подуване на червата и колики. Заешкото месо е безопасно за консумация, защото от него не се предизвикват алергии. Заекът също понижава нивата на кръвната захар. За това е подходящ за хора, страдащи от диабет. Заешкото значително подобрява метаболизма, защото съдържа голямо количество витамин В. Също така подпомага добрата работа на нервната система.

Вредни свойства на заешкото

Както казахме в началото, заешкото месо, освен ползи, има и своите вреди, а те са:

- При подагра не трябва да се консумира повече от 150 грама заешко на ден, защото предизвиква влошаване на болестта;

- Преработеното заешко месо съдържа циановодородна киселина, която се образува по време на готвене в мускулната тъкан на месото. Тази киселина е вредна за много заболявания, наякои от които са псориазиз и артрит;

- Когато купувате заешко, това трябва да става от производители, които сами отглеждат животните, далеч от замърсени райони. Такова месо е много по- полезно от месото в магазина, чиито произход не е ясен и в него не се съдържат никакви вредни вещества;

- В болници, когато се готви за хора, възстановяващи се от операция и като цяло за болничното хранене, при варене на заек, водата трябва да се смени няколко пъти.

След като сте запознати със заешкото, препоръчваме да опитате някои от тези вкусни рецепти със заешко:

- заешка супа;

- заешко с картофи;

- пълнен заек на фурна;

- заек с ориз;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати