gotvach.bg»Съвети»Кога трябва да се пресече киселото зеле?

Кога трябва да се пресече киселото зеле?

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Кога трябва да се пресече киселото зеле?

Ако искате да сложите на трапезата си за Бъдни вечер традиционен зелник или да поднесете за Коледа пуйка с кисело зеле, трябва най-малкото да сложите кисело зеле. Идеалното време за налагането на зеле е в края на октомври, началото на ноември.

Всяко българско семейство има своя собствена рецепта за налагане на зеле. Обикновено почистените горните листа зелки се подреждат в бидон и се заливат със саламура от вода и сол,(точните пропорции са описани в рецептата Кисело зеле в бидон).

По желание мое да се добавят няколко цветни зелки, червено цвекло и царевица, за да засилят процесите на ферментация. Добре е да знаете, че ферментацията зависи от температурата на околната среда и колкото по-висока е тя, толкова по-бързо вашето кисело зеле ще ферментира.

Най-важният момент при приготвянето на кисело зеле е стопирането на ферментацията или т.нар. пресичане на зелето. То следва да се направи, когато зелето е добило точния вкус, който ви харесва и допада в най-голяма степен.

Пресичането на зелето става с помощта на корени от хрян и/или натриев бензоат, като и в двата случая трябва да сте внимателни. При пресичане с корени от хрян трябва да следите дали ферментацията на зелето действително е спряла, за да не стане прекалено кисело.

Използвайте натриевия бензоат внимателно и както е указано на опаковката, защото в противен случай рискувате да промени вкуса на киселото зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
Общо гласували: 5
51
42
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Татяна  Ангелова
Зелето не се пресича с натриев бензоат , защото се променя цвета и вкуса, а също така и сокът не ства за пиене. Пресича се с калиев сорбат / продава се във веригите за хр. стоки/.
27
7