Според някои здравни експерти оризовите снакове като бисквити, крекери, оризови питки не са чак толкова здравословни, колкото си мислим.
Оризовите бисквити са една от основните съставки в менюто на много хора, без значение дали сме ги намазали с хумус, ядково масло, авокадо или сирене.
Като разгледате списъка им със съставки, на пръв поглед изглеждат много здравословни, защото са направени с ориз или оризово брашно.
Но, ако питате някои здравни експерти, те ще ви кажат, че оризовките не са толкова здравословни, колкото мислим, и това се дължи на няколко факта. Но преди да ги споделим, нека първо видим, как се правят оризовките.
Как се правят оризовки и други снакове с ориз?
Оризовите бисквити се правят, когато върху ориза се прилага висока температура и налягане. Така те се раздуват и се слепват плътно, за да се образува текстура, която е подобна на пуканките. В зависимост от вида и марката на оризовките, някои производители добавят и допълнителни аромати и консерванти.
Оризовите бисквити и питки са много силно обработени и се различават в зависимост от добавените им съставки, както и от марката. В някои видове могат да бъдат добавени сол, аромати, захари и консерванти.
Оризовите бисквити са здравословни, но не доставят чак толкова много хранителни вещества, колкото си мислим. Ето и кои са основните причини за това:
Първата е, че оризовият снакс се прави от рафиниран бял ориз. В повечето случаи оризовите бисквити се правят от бял ориз - а външните слоеве на белия ориз като люспи, трици и зародиш се премахват, което, от своя страна, води до отстраняване и на някои хранителни вещества от ориза, както и на фибрите.
За разлика от кафявия и червения ориз белият ориз се смята за рафиниран и има висок гликемичен индекс, също така съдържа и много въглехидрати.
Оризовите бисквити в повечето случаи имат ниско съдържание на захар и мазнини и могат да се включат в здравословна диета, ако се хапват от време на време.
Въпреки това обаче те не са здравословни. Най-често се правят от бял, рафиниран ориз, който има много малко фибри и протеини, за това тяхната хранителна стойност е много ниска.
Хубаво е да се знае, че хранителната стойност на оризовите бисквити също много зависи и от това с какво се консумират.
Коментари