Gotvach.bg»Съвети»Полезни ли са оризовките?

Полезни ли са оризовките?

Полезни ли са оризовките?

Според някои здравни експерти оризовите снакове като бисквити, крекери, оризови питки не са чак толкова здравословни, колкото си мислим.

Оризовите бисквити са една от основните съставки в менюто на много хора, без значение дали сме ги намазали с хумус, ядково масло, авокадо или сирене.

Като разгледате списъка им със съставки, на пръв поглед изглеждат много здравословни, защото са направени с ориз или оризово брашно.

Но, ако питате някои здравни експерти, те ще ви кажат, че оризовките не са толкова здравословни, колкото мислим, и това се дължи на няколко факта. Но преди да ги споделим, нека първо видим, как се правят оризовките.

Как се правят оризовки и други снакове с ориз?

Оризовите бисквити се правят, когато върху ориза се прилага висока температура и налягане. Така те се раздуват и се слепват плътно, за да се образува текстура, която е подобна на пуканките. В зависимост от вида и марката на оризовките, някои производители добавят и допълнителни аромати и консерванти.

Оризовите бисквити и питки са много силно обработени и се различават в зависимост от добавените им съставки, както и от марката. В някои видове могат да бъдат добавени сол, аромати, захари и консерванти.

Оризовите бисквити са здравословни, но не доставят чак толкова много хранителни вещества, колкото си мислим. Ето и кои са основните причини за това:

Първата е, че оризовият снакс се прави от рафиниран бял ориз. В повечето случаи оризовите бисквити се правят от бял ориз - а външните слоеве на белия ориз като люспи, трици и зародиш се премахват, което, от своя страна, води до отстраняване и на някои хранителни вещества от ориза, както и на фибрите.

За разлика от кафявия и червения ориз белият ориз се смята за рафиниран и има висок гликемичен индекс, също така съдържа и много въглехидрати.

Оризовите бисквити в повечето случаи имат ниско съдържание на захар и мазнини и могат да се включат в здравословна диета, ако се хапват от време на време.

Въпреки това обаче те не са здравословни. Най-често се правят от бял, рафиниран ориз, който има много малко фибри и протеини, за това тяхната хранителна стойност е много ниска.

Хубаво е да се знае, че хранителната стойност на оризовите бисквити също много зависи и от това с какво се консумират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати