В повечето случаи хората у нас, когато чуят за говеждо месо, го свързват с нещо "старо" или "жилаво", а други не правят разлика между телешко и говеждо.
Разпознаването на двата вида месо е много важно както за качеството на ястията с месо, които готвим, така и от финансова гледна точка.
А ето и какви са разликите между двата вида месо:
1. Телешко месо
Телешкото месо се получава от млади крави, които са на възраст между 6-7 месеца. У нас е по-познато под името млечно телешко. Колкото е по-млада кравата, толкова е по-светло месото на цвят, като това не зависи от нейният пол или природата му.
Има три вида телешко:
- месо от млади телета, които са на няколко дни, след като са родени, обикновено 5 дни;
- месо от телета, които са захранвани най-вече с мляко, които са на възраст най-често от 18 до 20-та седмица;
- месо от телета, които освен с мляко са хранени със сено и по-твърда храна.
На вкус телешкото месо е леко, има много фина структура и съдържа в себе си повече вода от говеждото. Този ви месо е едно от най-предпочитаното от спортисти и любители на фитнеса. Това се дължи на факта, че в този вид месо има много малко мазнини, също и поради високото съдържание на витамин В12;
2. Говеждо месо
Говеждото месо е от основните меса, които са използвани в американската кухня, а също така е едно от основните меса в Европа.
Самата дума "beef" е кулинарно понятие за месо от говеда, които са на възраст от 18 до 24 месеца. В България се разграничават два вида животни, според тяхната възраст - млади и стари говеда.
- Старото говеждо месо бива получавано от животни, които са на възраст над 2 години. Този тип месо се използва най-често в месопреработвателната промишленост, като от него се правят колбаси и не е етично и редно да бъде продавано за готвене;
- Младото говеждо месо се получава от месодайни породи, които са на възраст 18 месеца, когато започват да се развиват техните вкусови качества. Това месо е третото най-разпространено и хапвано месо в света и може да се приготви по всевъзможни начини. За разлика от телешкото месо, говеждото има по-плътен и наситен вкус. В повечето случаи говеждото месо минава през процес на зреене, за да може да получи неговите характерни крехкота и вкус.
А ето и една камара вкусни предложения, ако имате под ръка подходящо телешко или говеждо;
- говежди стек;
Коментари