Знае се, че имаме нужда от калций за силни и здрави кости. Много от нас разчитат на млякото, като източник за набавяне на калций.
Но колко калций всъщност има в млякото?
Ще сравним хранителната стойност на традиционното краве мляко с пет алтернативи: бадемово мляко, оризово мляко, соево мляко, кокосово мляко и козе мляко.
Може би се въздържате от това да включите някои от тези млека в сутрешната си купа корнфлейкс, но съдържанието на калций (и допълнителни ползи) в тях може просто да ви изненада положително.
Съдържание на калций в 1 ч.ч. мляко
:Краве мляко (пълномаслено) - 300 мг
Краве мляко 2% - 300 мг
Краве мляко 1% - 300 мг
Краве мляко (обезмаслено) - 300 мг
Бадемово мляко (неподсладено) - 0 мг
Оризово мляко (неподсладено) - 283 мг
Соево мляко - 300 мг
Напитка с кокосово мляко (неподсладено) - 130 мг
Козе мляко - 300 мг
Кравето мляко е основният източник на калций от десетилетия.
За справка - препоръчителният дневен прием на калций е 1000 мг за жени под 51 г и мъже под 71 г.
За жени над 51 г и мъже над 71 г, е 1200 мг.
Що се отнася до сиренето, най-добрият източник по съдържание на калций е пармезанът.
Той осигурява 1268 мг на 100 г (въпреки че обикновено се консумира в много по-малки количества).
А обикновеното старо кисело мляко осигурява някъде между 154-176 мг калций на 100 г.
Коментари