Крушите са изключително полезни и вкусни. Те са сочни и освежаващи. Освен това имат ценни кулинарни свойства и са чудесна съставка в различни рецепти. Например сладкишите с круши много бързо ще ви станат любими с уханието и сладостта си.
А какво съдържат крушите?
Крушите са полезни по много причини. В един зрял плод може да намерите:
- витамини;
- минерали - калций, натрий, магнезий, фосфор, цинк, желязо и др;
- органични киселини;
- ензими;
- флавоноиди.
Трябва да се спомене също, че в крушите има голямо съдържание на фибри- точно този техен компонент има много добър ефект върху червата. Също така, ако се хапват редовно, крушите убиват патогенните микроорганизми в стомаха;
Кои са витамините в крушите?
- Крушите съдържат витамини от група В;
- Витамин С;
- Ретинол или по-точно витамин А;
- Витамин Е;
Хранителна стойност на 100 грама круша:
- протеини - 0,2 грама;
- мазнини - 0,3 грама;
- въглехидрати - 15 грама.
Това се отнася за сурови круши.
За да се възползвате максимално от всички ползи и всички полезни вещества, трябва да ядете крушите цели, без да се бели, защото нейната кожа съдържа от три до четири пъти повече фитонутриенти от нейната вътрешност. В кората се съдържат почти половината фибри, които се съдържат в цялата круша. Половината от теглото на крушите е фибри. Една круша, която е средна по големини или около 200 грама, съдържа около 100 калории.
Вече знаете защо да ядете круши по-често. Приготвяйте си също десерти с круши, ошави и компот от круши.
Коментари