Мнозина любители на здравословното хранене се чудят каква е разликата между обикновената пшеница, житото и груханата пшеница. Всъщност някаква принципна разлика няма, просто груханата пшеница представлява натрошени житени зърна.
Груханата пшеница по правило се произвежда от висококачествени сортове твърда пшеница и е особено подходяща за деца, възрастни и хора, които имат проблеми с храносмилането.
Тя е богата на витамини, незаменими аминокиселини и микроелементи, които я правят важна част от дневното меню. За разлика от обикновената пшеница, тя има нужда от ма-малко време за приготвяне, като има същите вкусови качества.
Все пак грухана пшеница не може да се използва за производство на кълнове в домашни условия, защото само цялото житено зърно може да покълне. Въпреки това лесно и бързо можете да си приготвите от грухана пшеница варено жито с орехи или крем ашуре с прясно мляко.
Коментари