Оребрените тигани или така наречените грил тигани, са много добро решение за онези хора, които живеят в апартамент и тяхната тераса е затворена. Идеален е за използване на котлон и е добър заместник на скарата и барбекюто. Ако изберете качествен тиган, можете да го използвате много дълго време. Ако е с незалепващо покритие, в грил-тиган ще готвите не само вкусна, но и здравословна храна, защото в него се готви с много малко мазнина или без мазнина. Много лесни са за използване и много лесно се поддържат. А ето как:
- Първото нещо, което трябва да се направи, е разбира се да си купите хубав съд. Тиганът, който изберете, трябва да е предназначен точно за вашите нужди. Има две форми, в които се предлагат тези тигани:
- Първата форма е елипсовидна форма. С този вид тигани можете да готвите едновременно на два котлона. Те имат голяма вместимост и с тях може да се готви много храна едновременно. Повърхността им е плоска;
- Втората форма е малко по-разпространена от първата и е предназначена за един котлон. Най-често диаметърът на тези тигани е 30 см. Не заема много място. В повечето случаи грил тиганите имат6 чугунено или незалепващо покритие;
- В повечето случаи чугунените тигани са най-добрият избор, защото в тях може да се готви на много висока температура. Незалепващото покритие, от друга страна, са по-лесни за чистене;
- Най-често чугунените тигани се предлагат със защитно покритие върху тях. Това се прави, за да не ръждясат на рафта в магазина, докато "чакат" своя собственик. Ако си купите такъв тиган, преди да започнете да готвите в него, трябва да отстраните това покритие. За целта вземете топла вода и гъба и изтъркайте хубаво покритието;
- За да се предотврати ръждясване и да не залепва храната по време на готвене, чугунените грил тигани трябва да минат през обработка, преди да се почне готвене в тях. Вземете салфетка и я напоете с растителна мазнина. След това намажете дъното на тигана, като целта е да се остави много тънък слой масло на дъното на тигана. Тигана се слага във фурната за 1 час на 180 градуса. След това вече е готов за употреба;
- На грил тигана се готви по абсолютно същия начин, както и на скара. Може да приготвите риба на грил тиган или пържоли на оребрен тиган. А защо не и шишчета на грил тиган. Тиганът се намазва с четка или салфетка с мазнина и се готви на висока температура. Аспиратора също трябва да е включен, защото както при скарата, така и при грил тигана се вдига доста дим;
- След като приключите с употребата на грил тигана, почистете тигана колкото се може по-скоро. Ако на мивката не се измие много добре, загрейте малко оцет и вода на котлона и почистете тигана;
- След като тиганът бъде измит, трябва да се подсуши много добре с кърпа. Така ще се попречи на ръждата да се появи. Преди да приберете вашият тиган, намажете тигана с малко олио. По този начин грил тиганът ще ви служи дълго време.
Ако и вие си търсите такъв помощник в кухнята, вижте нашите предложения за грил-тигани.
Коментари