Gotvach.bg»Съвети»Как се използва оребрен тиган?

Как се използва оребрен тиган?

Как се използва оребрен тиган?

Оребрените тигани или така наречените грил тигани, са много добро решение за онези хора, които живеят в апартамент и тяхната тераса е затворена. Идеален е за използване на котлон и е добър заместник на скарата и барбекюто. Ако изберете качествен тиган, можете да го използвате много дълго време. Ако е с незалепващо покритие, в грил-тиган ще готвите не само вкусна, но и здравословна храна, защото в него се готви с много малко мазнина или без мазнина. Много лесни са за използване и много лесно се поддържат. А ето как:

- Първото нещо, което трябва да се направи, е разбира се да си купите хубав съд. Тиганът, който изберете, трябва да е предназначен точно за вашите нужди. Има две форми, в които се предлагат тези тигани:

- Първата форма е елипсовидна форма. С този вид тигани можете да готвите едновременно на два котлона. Те имат голяма вместимост и с тях може да се готви много храна едновременно. Повърхността им е плоска;

- Втората форма е малко по-разпространена от първата и е предназначена за един котлон. Най-често диаметърът на тези тигани е 30 см. Не заема много място. В повечето случаи грил тиганите имат6 чугунено или незалепващо покритие;

- В повечето случаи чугунените тигани са най-добрият избор, защото в тях може да се готви на много висока температура. Незалепващото покритие, от друга страна, са по-лесни за чистене;

- Най-често чугунените тигани се предлагат със защитно покритие върху тях. Това се прави, за да не ръждясат на рафта в магазина, докато "чакат" своя собственик. Ако си купите такъв тиган, преди да започнете да готвите в него, трябва да отстраните това покритие. За целта вземете топла вода и гъба и изтъркайте хубаво покритието;

- За да се предотврати ръждясване и да не залепва храната по време на готвене, чугунените грил тигани трябва да минат през обработка, преди да се почне готвене в тях. Вземете салфетка и я напоете с растителна мазнина. След това намажете дъното на тигана, като целта е да се остави много тънък слой масло на дъното на тигана. Тигана се слага във фурната за 1 час на 180 градуса. След това вече е готов за употреба;

- На грил тигана се готви по абсолютно същия начин, както и на скара. Може да приготвите риба на грил тиган или пържоли на оребрен тиган. А защо не и шишчета на грил тиган. Тиганът се намазва с четка или салфетка с мазнина и се готви на висока температура. Аспиратора също трябва да е включен, защото както при скарата, така и при грил тигана се вдига доста дим;

- След като приключите с употребата на грил тигана, почистете тигана колкото се може по-скоро. Ако на мивката не се измие много добре, загрейте малко оцет и вода на котлона и почистете тигана;

- След като тиганът бъде измит, трябва да се подсуши много добре с кърпа. Така ще се попречи на ръждата да се появи. Преди да приберете вашият тиган, намажете тигана с малко олио. По този начин грил тиганът ще ви служи дълго време.

Ако и вие си търсите такъв помощник в кухнята, вижте нашите предложения за грил-тигани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати