Много хора се чудят дали булгурът съдържа глутен.
Отговорът на този въпрос е само един - булгурът не е без съдържание на глутен и не може да се ползва в безглутенови ястия! Булгурът е зърнена култура, приготвена от пшеница, така че ако имате цьолиакия, нецелиакална чувствителност към глутена или алергия към пшеница, не включвайте в дневното си рецепти с булгур.
Булгурът се прави чрез сваряване на пълнозърнеста пшеница (обикновено сорт твърда пшеница), изсушаване и след това смилане. Има изключителен вкус и е известно, че мирише на пуканки, когато се готви. Булгурът е известен още с имената крупа, булгур пшеница и други.
Хората консумират булгур от около близо четири хиляди години. Днес булгурът често се използва в кулинарията, като заместител на ориза, кускуса и киноата, а също така често се среща в кухните на Близкия изток и Северна Индия.
За повечето хора булгурът е здравословен хранителен продукт и вкусен заместител на пшеничния хляб или ориза в дневното ни меню, но това е опасна храна за всеки с цьолиакия. В такива случаи е добре да избягвате булгура и да изберете други храни без глутен.
Коментари